Karhun karjahtelua Espoosta

Säästöjä Espooseen?

Kuntavaalit ovat ovella ja ehdokkaat lupaavat kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista. Tottakai itsekin näen monia tärkeitä asioita ja hankkeita, joita Espoossa pitää ehdottomasti parantaa: liikennesuunnittelu, vanhustenhuolto, lapset, homekoulut ja terveydenhuolto. Monilla ehdokkailla on paljon enemmän minua enemmän tietoutta mm. sosiaali- ja terveyspuolesta sekä varhaiskasvatuksen puolesta, itse keskityn enemmän ympäristöön ja kaupunkisuunnitteluun. On ilo ja suuri kunnia olla mukana Espoon Perussuomalaisten kattavalla listalla, josta löytyy asiantuntijaa joka alalta ja kaikista aspekteista.

Mistä sitten saada säästöjä, jos lisää menoja on luvassa yllä mainittuihin kohteisiin? Vaalikoneiden täyttely antoi hyvää havaintoa ja osviittaa omistakin ajatuksista ja selkeytti omaa linjaa monessa asiassa.

Ehdottomasti vähemmän byrokratiaa, mitä selkeämpi ja suorasukaisempi hallinto on, sitä vähemmän rahaa se nielee. Espoossakin on luultavasti päällekkäisiä tai osittaislimittäisiä virkamiespaikkoja, joiden karsimisessa ei tulisi arkailla. Johdon bonuspalkkausjärjestelmä tulisi lopettaa, vaikka säästöt siitä ei olekaan merkittävät, mutta viesti kuntalaiselle olisi sitäkin selkeämpi. Espoon Energiaa ei olisi koskaan pitänyt myydä, mutta se virhe on jo liian myöhäistä korjata. Rahastoissa olevia rahoja pitää maltillisesti vetää pois ja käyttää rahaa sinne, missä sitä kipeästi tarvitaan. Suurin osa rahoista voi vielä jäädä rahastoihin, mutta tarvittaessa siirtää niitäkin hiljalleen käyttöön.

Kulttuuripalveluista tulee karsia ja / tai kulttuuripalvelujen lippuhintoja nostaa. Terveyskeskuksissa käynti on heikossa asemassa olevillemme ilmaista, ja näin tulee ollakin. Mutta työssäkäyvien terveyskeskusmaksua voi maltillisesti nostaa. Kiinteistövero asutusta kiinteistöstä tulee pitää ennallaan 0,32%:ssa, mutta rakentamattomasta rakennuspaikasta tulisi periä huomattavasti enemmän kuin nykyiset 1,60%. Oli suorastaan erittäin harmillista, että Espoon valtuusto päätti 10.9. toisin, vaikka Perussuomalaiset vahvasti esittivät rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveron nostoa 3,00%:een.

Espoo tulee säilyttää itsenäisenä ja Espoo on jo nyt kohtalaisen vakaa peruskunta, joka on vielä hyvällä ja jalolla työllä muutettavissa vahvaksi kaupungiksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Voisitko kertoa tarkemmin mistä osasta Espoon byrokratiaa voisi leikata, vai onko tuo vain irrallinen heitto jonka toivot innostavan äänestäjiä?

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Täytyy kompata Jotua verotuksen osalta (ei äänen), anteeksi vaan Espoon perussuomalaiset, sillä ymmärrän vielä kaksin - tai jopa kolminkertaisen kiinteistöveron, mutta kymmenkertainen alkaa olla jo järjettömää luokkaa oli kyseessä joutomaa tai ei.

Näin on käynyt Naantalissakin. Kiinteistöveron nostolla ajetaan tilukset vain yhä harvempien käsiin, sillä veronkorotukset harvoin hetkauttavat ökyrikkaita, mutta keskiluokka alkaa jo oirehtia, vähävaraisemmista puhumattakaan.

Miksi tuottamattomasta maasta pitäisi maksaa älyttömyyksiä? Ymmärrän, jos tämä sijaitsee keskellä kaupunkia, mutta en ole vielä toistaiseksi löytänyt sitä kaupunkikeskusta Espoosta. Onko tonttimaasta Espoossa jo niin huutava pula, että tällaiseen pitää ryhtyä vai onko kyseessä vain verotulojen kartuttamiskeino? Parempiakin vaihtoehtoja varmasti löytyisi.

Näin loppuun totean, etten ihan kyyniseltä kuulostaisi, että muusta osasta Suvin blogausta kyllä pidän :)

Käyttäjän nieminen kuva
Johannes Nieminen

Laki edellyyttää minimissään Espoon osalta 1,6. Käsittääkseni Lahtinen esitti samalla myös kunnallisveroprosentin laskemista 0,25-prosenttiyksillö, jolloin se olisi 17,5. Ilmeisesti idea on pistää rakennusliikkeet rakentamaan asuntoja tai jotain? Vaikea sanoa kun ei tiedä perusteita.

Olin joskus lähes kymmenen vuotta sitten töissä Espoon kaupungilla. Sellaisessa paikassa jossa näki kaikenlaista. Kyllähän Espoo on esimerkiksi Vantaaseen nähden byrokratiahirviö vaikkakin hyvin pientä verrattuna Helsinkiin. Ymmärtääkseni Espoossa ei hirveästi edes ole paneuduttu koko ongelmaan.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Jep. Työn verotusta yritin laskea, mutta jäin kokonaan ilman tukea valtuustossa. Tuo rakentamattoman rakennuspaikan vero on suunniteltu kaavoitettua maata panttaavien gryndereiden yllyttämiseksi rakennustöihin.

Kaavat tehdään verovaroin ja julkinen valta myöntää kaavalla rakennusoikeutta, joka on käytännössä rahaa. Nyt sitten grynderit panttaavat tätä varallisuutta odottaessaan parempia hintoja ja asuntojen hinnat karkaavat palkansaajien ulottumattomiin.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Kyseessä on siis rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveron korotus. Ei sen normaalin tilallisen metsäpalsta tai vastaava. Eli tonteiksi kaavoitettu alue, jota maanomistaja ei haluakaan vielä luovuttaa tontiksi, sillä haluaa odottaa tonttimaan arvon kasvua. Espoo toimii näissä asioissa aika eritavalla kuin Naantali, vaikka Naantalikin on kohtuullisen voimakkaasti kasvavan Turun kupeessa. Espossa todellakin vain raharikkaat grynderit istuvat tonttimaidensa huipun päällä irvistellen tavalliselle kansalaiselle. Espooseen rakennetaan liian vähän asuntoja siihen nähden, mikä on tämän hetken väestökasvuennuste. Viestin pitäisi olla selkeä, kaavoitetut tonttimaat pitää saada käyttöön, sillä rakentamista pitää saada selkeästi lisättyä. Myös pk-sektori hyötyisi tästä.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Aivan oikein, kunnissa on liikaa hallintoa ja samoja toimintoja eri toimialoilla. Byrokratiaa voi karsia.

Kulttuuriväki myös pääsee aina vaikeissakin taloustilanteissa kuin koira veräjästä. Ei muka vaikuta, on niin vähäistä muiden menojen rinnalla. Pyh! Kaikki lasketaan. Vantaa jakaa ensi vuonna jos taloussuunnitelma menee läpi lähes miljoona euroa kulttuuriavustuksiin. Espoo jakaa varmasti paljon enemmän.

Muttaaah... kukas espoolainen ehdokas alkaa ajaa Kehä I:sen eritasoliittymiä Lepuskista länteen? Vaikka niistä runsaista rahastoista mitä Espoolla on. Yritykset kaikkoaa Otaniemestä, kun maamme vilkkaimmin liikennöity väylä on aivan tukossa.

Valtiolla sitä rahaa ei kuitenkaan ole, koska Eurooppaa pitää tukea, muistamme ilonkyynel silmässä "palomuurit ja takuukset".

Eli siitä vaaleihin teemaa.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Mehän teemme kaikista Espoon liittymistä eritasoja, mutta emme oikein voi tulla Helsingin tontille...

Tämä on siis päätetty juttu että Helsingin rajan ja Länsiväylän välissä ei tulevaisuudessa ole yhtäkään valoristeystä. Kurkijoentien/Ruukinrasnnantien risteys katoaa, mutta Turvesuontien ja Kalevanatien risteykset muuttuvat eritasoiksi. Karhusaarentien risteys on jo kaavoitettu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hyvä blogi.

Jos kellä niin Espoolla on varaa parantaa kaikkea ja kaikkien hyvää.

Espoo pitää säilyttää itsenäisenä ja itsenäisyyttä täytyy laventaa. Tavoitteeksi voimme asettaa tulla ensimmäiseksi erityistulosalueeksi Suomessa. Silloin Espoo on täysin riippumaton muusta Suomesta. Eduskunnalla on vain Espoon puolustus- ja ulkopolitiikka ei muuta.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

"Eikös ihmisillä tule olla oikeus käyttää omaisuuttaan parhaaksi katsomallaan tavalla?"

Tottakai ihmisellä on oikeus käyttää omaisuuttaan juuri niinkuin haluaa. Ihan yhtä lailla kaupungin valtuustolla on oikeus tehdä päätös nostaa kiinteistöveroa rakentamattomasta rakennuspaikasta. Toisaalta, tuota korotusta 3%:een on kritisoitu siitä, että se ei raharikkaita gryndereitä hetkauta suuntaan eikä toiseen, heillä kun sitä omaisuutta ja rahaa on niin paljon muutenkin. 300 000 euron rakentamattomasta mutta kaavoitetusta tonttimaasta kiinteistövero olisi vuodessa 3%:lla 9000e, nykyisellä 1,6%:lla se on 4800e.

On outoa, että pienyrittäjä Espoosta kritisoi sitä, että rakentamattomien tonttimaiden omistajia ei saa laillisesti tuupata ystävällisesti rakentamaan tonttinsa. Toisi lisää asiakkaita yrittäjällekin?

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Demokratia on huono järjestelmä rikkaita vastaan. Hyvä kuitenkin yrittää, että paha saisi palkkansa. Vasta sen jälkeen voi odottaa lopullista parempaa. Demokraattisena pidetty järjestelmä vain on sallinut kaiken tämän epäoikeudenmukaisuuden synnyn. Oikean seuran ja puolueen valitseminen on työläämpää kuin aikoihin. Uskooko ehdokkaan olevan oikeassa paikassa ja puolueessa. Tämä on hidastustaistelua, jos joku haluaa taistella. Luovuttaminen on oikeuksiensa siirtämistä liian laajalle alueelle. Kunnat liitoksineen, tai liittovaltio Euroopassa. Kasvot voivat vakuuttaa vilpittömyyttä, mutta Suomea johtaa jo nyt liian nuoret Katainen ja Urpiainen. Kirjaviisaus riittää, mutta uskottavuus ei. Perussuomalaisten hyvätkin pyrkimykset voi lopulta vaaleissa kaataa uskottavuus, ei koulutus. Sekä julkinen riitely, sisäisen kemian puute. Suotakoon Luojalle vielä kerran armo pelastaa Suomi, valitsemalla oikeat henkilöt päätöksiä tekemään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Kulttuuripalveluista tulee karsia ja / tai kulttuuripalvelujen lippuhintoja nostaa."
Mistä kulttuuripalveluita tulee karsia? Missä kulttuuripalveluissa pitää lippujen hintaa nostaa?

"Terveyskeskuksissa käynti on heikossa asemassa olevillemme ilmaista, ja näin tulee ollakin."
"Mutta työssäkäyvien terveyskeskusmaksua voi maltillisesti nostaa." Missä se raja maksullisuudessa on? Kerro ne euromäärät.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Kulttuuripalvelut: Otetaan esimerkkinä vaikka WeeGee tai kaupunginteatteri tai ihan mikä vain kulttuuripalvelu. Palvelu, joka ei ole kenellekään välttämätöntä elämisen kannalta. Kukaan ei pakolla tarvitse kulttuuria, niin kuin esimerkiksi sairaanhoitoa. Näiden palvelujen tukemista Espoon kaupunki voisi vähentää tiukassa taloustilanteessa, jolloin palvelut voisivat kattaa kustannuksensa korottamalla pääsylippujen hintoja.

Terveyskeskukset: Tällä hetkellähän mm. työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja lapset pääsevät terveyskeskuksiin ilman terveyskeskusmaksua (erikseen toki mm. yöpäivystys Jorvissa). Eikös tämän pitäisi olla ihan yleistietoa? Työssäkäyvät aikuiset ihmiset maksavat terveyskeskusmaksua 13,80€ / käynti kolmelta lääkärikäynniltä kalenterivuoden aikana ja sen jälkeen maksuja ei enää peritä. Minun mielestäni 13,80€ -hintaa voi nostaa maltillisesti. Puhumme n. 15 - 17€ käynti -haarukasta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kyllä tuo karjahtelu jää piipitykseksi, valitettavasti. Miksi teille persuille on tullut kulttuurista kauhea kammo? Kyllä kulttuuri on aivan välttämätöntä ihmisille. Jos se ei persujen mielestä ole, niin antakaa meidän muiden pitää kulttuurista. Teatteri ja ja taidemuseot ovat välttämättömiä muille ihmisile. Kulttuuripalveluiden yksi tärkein tuottaja on ilmainen kirjasto. Pitääkö Karhun mielestä sinnekin laittaa käyttömaksu?

Terveyskeskuksien maksut pitää poistaa kokonaan. Mielenkiintoista, että aloitteleva persupoliitikko vaatii maksujen nostamista. Varsinainen vaalivaltti.Mutta on hyvä, että nuo oikeistolaiset asenteet ja linja tulee jo nyt esille. Muista kertoa tämä persujen vaaliteltalla.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #5

Jos taloustilanne menee ahtaalle, ja pitää valita lääkärinvirkojen tai WeeGeen väliltä, kumpi on valintasi? Pistetäänkö lääkärit kilometritehtaalle, jotta ihmiset pystyisivät käymään WeeGeessä? Mielestäni suurimmalla osalla ei ole munaa sanoa, mistä pitää säästää ja leikata, jotta kaupungin lainanottokierre saataisiin pysähtymään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #6

Nuori naisehdokas puhuu munasta kuin asiaa paremminkin tunteva.
Voinet kuitenkin vastata, että kannatatko kirjastojen maksullisuutta. Terveyskeskusten maksuja sinä olet jo nostamassa.
WeeGeen ja lääkärien asettaminen toisensa poissulkeviksi on aivan hassua. Jos te persut että halua olla kulttuurin kuluttajia niin antakaa nyt meiden muiden tehdä sitä.
Oletko koskaan käynyt teatterissa, elokuvissa, taidenäyttelyssä. konsertissa tai muussa kulttuuritilaisuudessa. Jos et ole, olet varsin poikkeluksellinen tapaus.
Voisit nyt ainakin kokeilla jotain em. listalta. Vaarana on, että kulttuurista alkaa pitää ja ura persuissa vaarantuu!

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #7

Ehkä olen siinä mielessä poikkeuksellinen yksilö, että useimmiten kulutan sellaista kulttuuria, josta maksan 100% itse, eikä veronmaksajat joudu huvituksistani kärsimään. Kulttuuria on äärettömän monenlaista, näen esimerkiksi autoharrastajien kokoontumiset kulttuurina.

Enkä näe WeeGeen ja lääkärin vastakkainasettelua hassuna, se on kylmä fakta, että Espookaan ei voi jatkaa nykyisellä velka-linjallaan. Kirjastopalvelut tulevat jäädä ennalleen. Sielläkin muuten olen aina itse ollut maksaja, sillä en koskaan muista palauttaa kirjoja ajoissa...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #8

"Ehkä olen siinä mielessä poikkeuksellinen yksilö, että useimmiten kulutan sellaista kulttuuria, josta maksan 100% itse, eikä veronmaksajat joudu huvituksistani kärsimään. Kulttuuria on äärettömän monenlaista, näen esimerkiksi autoharrastajien kokoontumiset kulttuurina."

Tuskin olet kustantanut itse niitä katuja ja kenttiä joihin menet harrastamaan haluamaasi kultturia.Asia on niin,että meistä kukaan ei voi harrastaa tai ylipäätään kulkea missään jossa ei olisi käytetty veronmaksajien varoja.
Katuvalot joita saattanet tarvita kuuluvat kaupunkikulttuuriin.Verovaroilla nekin palavat .

Kunnallisen kehittämissäätiön selvityksen mukaan Espoo on vielä vuonna 2030kolmanneksitoista vahvimman kunnan joukossa.
Sinun halusi lopettaa kulttuurin tukeminen on vain persulaista postmodernia tekotaidetta.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #11

Espoo silti ottaa joka vuosi lisää velkaa. Enkä ole nyt lopettamassa koko kulttuuriharrastusta. Olen vain sitä mieltä, että nykyisessä tilanteessa rahavirtoja olisi syytä vähän ohjata uudelleen, kunnes tilanne taas parantuu. Espoossa on niin paljon huutavia puutteita ja rahareikiä tällä hetkellä, että tilanne on todellakin se, että kulttuurin tukemisesta pitää vähentää.

En olekaan yksin kustantanut mitään katuja, vaan siinä on auttanut n. 250 000 muutakin espoolaista veronmaksajaa. Jo veronmaksajana minulla on oikeus ilmaista mielipiteeni sen suhteen, miten haluan veroeuroni käytettävän. Ja olen aivan varma siitä, että suurin osa meistä kohdistaisi verorahat mieluummin homekouluihin, lääkäripalveluihin ja infran kehittämiseen, kuin kulttuuriin.

Kulttuuria tuetaan monesta muustakin eri kohteesta, kuin pelkästään Espoon veroeuroista. Käsittääkseni mm. Veikkaus ja RAY tukee erilaisia kulttuurihankkeita. Ei rahoitus eikä kultuurielämä siihen kaadu, että Espoo vähentäisi avustuksia sinne suuntaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #12

"Enkä ole nyt lopettamassa koko kulttuuriharrastusta." Tämä on iloinen uutinen.

"Espoossa on niin paljon huutavia puutteita ja rahareikiä tällä hetkellä, että tilanne on todellakin se, että kulttuurin tukemisesta pitää vähentää."
Mutta kuinka paljon euromääräisesti pitää kulttuurilta ottaa pois? Kyllä sinulla on siihen joku luku kun sinä tätä vaadit. Jos sinä olet vaalien jälkeen valtuutettuna niin ei se riitä, että esität vain kulttuurin varoja vähennettäväksi. Numerot tiskiin!
Pahaa pelkään, että sinun ajatuksiesi takana on sama virsi kuin persuilla
suhteessa kehitysyhteistyöhön. Poistamalla nämä rahat saadaan maan talous kuntoon. Höpsötystä sanon minä!

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #13

Kehitysyhteistyörahoja ei voida lopettaa kokonaan, sillä Suomi on sitoutunut erilaisten sopimusten kautta maksamaan tiettyjä summia. Tällä hetkellä maksamme vain älyttömästi yli niiden sopimusten vaatimien määrien. Humanitääristä maahanmuuttoa tulee vähentää, sillä itseasiassa samalla rahasummalla autamme isompaa määrää ihmisiä heidän kohdemaidensa lähistöllä, jossa eläminen ja asuminen on edullisempaa. Ei ole mitään tuon taivaan järkeä tuoda kalliiseen ja kylmään pohjolaan ihmisiä lentokonelasteittain kuluttamaan erittäin rajallisia luonnonvarojamme ja tuottamaan lisää päästöjä. Yhden Suomeen tulevan pakolaisen "hinnalla" saamme Tiibetiin koulukirjat tuhannelle lapselle vuodeksi.

26 104 000€ oli kaupunkikulttuuriyksikön menot vuoden 2011 tilinpäätöksessä. Eli 26 miljoonaa euroa. Toimintakate oli miinuksella 24,4 miljoonaa euroa. Työväenopisto kuuluu kulttuurilautakunnan alaisuuteen myös, ja heiltä ei missään nimessä tule vähentää rahavirtoja. Mutta kyllä tuosta 24 millistä on varaa viilata alaspäin jonkin verran, heitänpä 5 milliä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Suvi Karhuun on iskenyt ujous. Hän ei vastaa asiallisiin kysymyksiin. Miksi? Puuttuuko tieto vai mistä kiikastaa?

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Hei!

Olen työssäkäyvä ihminen ja lisäksi teen vaalikampanjaani. Minulla ei valitettavasti ole aikaa joka päivä seurata, mitä Uudessa Suomessa tapahtuu. Minulle ei tule ilmoituksia sähköpostiini uusista kommenteista, enkä niitä haluakaan, koska sähköpostini laulaa hullua tahtia vaalilauluja.

Toimituksen poiminnat