Karhun karjahtelua Espoosta

Kieliopintojen valinnanvapaus

Kieliopintojen valinnanvapaus

 

Kansalaisaloite kieliopintojen valinnanvapaudesta on ollut allekirjoitettavissa nyt kuukauden ajan.
http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/
Allekirjoituksia on kertynyt nyt lähes 17 000kpl. Viimeisemmänkin tutkimuksen mukaan suomalaisista 60% kannattaa kieliopintojen valinnanvapautta, joten allekirjoitusten määrä todelliseen kannatukseen verrattuna on alhainen. Voittekin olla varmoja, että kevään ja kesän aikana monet kansalaisaloitteen aktiiviset tekijät jalkautuvat kaduille keräämään paperisia kannatusilmoituksia. Haastan jokaisen aloitteen kannattajan keräämään sukulaisiltaan ja tuttaviltaan 10 kannatusilmoitusta!

Perusteita puolesta ja vastaan esitetään aina, hyvin pitkälti samoin argumentein. Kuitenkin ajattelin tunkea oman lusikkanikin samaan soppaan ja tuoda esille mielipiteitäni, jotka eivät ehkä hirveästi eroa muidenkaan pakkoruotsin poistoa vaativien mielipiteistä.

En ollut itse koulussa kielellisesti mitenkään lahjakas. Matemaattiset aineet sujuivat helpommin. Valitsin kuitenkin 8.-luokalla valinnaiseksi kieleksi saksan, joka on ehkä pääsyy siihen, miksi en osaa ruotsia kelvollisesti. Sekä saksa että ruotsi olivat kuitenkin yläasteen päättötodistuksessa arvosanana 8, jota pidän pienenä ihmeenä. Todennäköisesti arvosanojen olisi pitänyt olla heikompia, mutta kenties tuntiaktiivisuus ja läksyjen tekeminen pelasti jotain. Kaksoistutkinnossa ruotsin kielen osaamiseni vähän vahvistui ja kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa arvosanaksi B:n.

Olen vieraillut Ruotsissa turistina muutamia kertoja ja pärjännyt hyvin kehnolla osaamisellani. Samoin asiakaspalvelutehtävät hoituivat ruotsilla kohtalaisesti, kun olin pitkään töissä ravintola-alalla. Olen käynyt myös mm. Norjassa ja Islannissa, missä kukaan ei puhu ruotsia, vaan asiointi hoidetaan englannilla.

Miksi pakkoruotsi pitäisi poistaa? Yksinkertaisesti siitä syystä, että jo Suomen kansantalouden ja pääoman kehityksen vuoksi tarvitsemme erittäin monipuolista kielitaitoa maassamme. Emme voi velvoittaa jokaista nuortamme opiskelemaan äidinkielensä lisäksi kolmea tai neljää muuta vierasta kieltä. Joten joudumme antamaan valinnanvapauden. Erittäin tärkeitä kieliä maailmalla tulevaisuudessa tulee olemaan mm. mandariinin kiina, japani, hindi, venäjä, espanja ja ranska. Näiden kielien opiskelu toisi Suomeen kansainvälisyyttä, helpottaisi kaupankäyntiä tulevaisuuden maailmankaupassa ja auttaisi sekä omia asiakaspalvelijoitamme palvelemaan turisteja jotka vierailevat maassamme, että omia turistejamme pärjäämään maailmalla vieraillessaan. Unohtakaa maailmankieli ruotsi, joka on ja jää marginaaliin.

Tarvitsemme ruotsia, kyllä, koska meillä on läheiset suhteet länsinaapuriimme. En ole kieltämässä ruotsia missään nimessä, myönnän että todellakin tarvitsemme sitä. Meillä jo nyt 5% Suomen väestöstä osaa ruotsia täysin sujuvasti. Varmasti todella moni nuori tulee valitsemaan ruotsin myös valinnaiseksi kieleksi ja suomen sekä englannin lisäksi ruotsi pysyy pitkään maamme valtakielien joukossa. Meillä tulee säilymään hyvä kielipääoma ruotsin kielestä kenties juuri kieliopintojen valinnanvapauden ansiosta.

Tälläkin hetkellä Suomen kouluissa oppimistulokset heikentyvät. Suomea puhuvat osaavat äidinkieltään yhä huonommin, matematiikan osaaminen laskee. Meidän tulee panostaa tähän kasvavaan lasten ja nuorten ikäluokkaan, jonka koulumenestys heikkenee enenevissä määrin. Kieliopintojen valinnanvapaus mahdollistaisi B1-tuntien käytön äidinkielen tai matematiikan preppaustunteihin. Näistä olisi monelle korvaamatonta hyötyä.
Pakkoruotsi myös vaikeuttaa maahanmuuttajalasten kotoutumista. Heille on jo iso haaste oppia suomen kieli kouluissa. Mitä heille käy, kun heidän on pakko opetella ohessa myös ruotsia? Tämä on erittäin huolestuttava este toimivalle kotoutumiselle.

Olisi myös erittäin  mielenkiintoista nähdä eduskunnan äänestävän kieliopintojen valinnanvapauden puolesta. Ja tutkia mustaa valkoisella sitä tosiasiaa, kuinka moni edustaja ratsasti eduskuntaan teemanaan kieltää pakkoruotsi, mutta tosipaikan tullen takki kääntyisi. Näin on jo herra Opetusministerimme näyttänyt esimerkkinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Susanna Kinnunen

Melko hämmentävää on tosiaan se, miten vaikeaa on saada 50 000 ihmistä allekirjoittamaan nettiaddressi, vaikka olisivat itse asiasta samaa mieltä.

Jakakaa nyt vaikka facebookissa. Minä en siihen (facebookiin) astu.

Ari Lotvonen

Suomalaiset on henkisesti ja syvälle alistuneet ajatukseen pakkoruotsista, että uskovat ettei mikään mahti maailmassa sitä poista. Vähiten kansalaisaloite.

Allekirjoittaisin on-line, muttei ole suomalaista kännynumeroa, pankkitunnusta ja poliisin myöntämää sirullista henkilökorttia.

Jaakko Paavilainen

"Melko hämmentävää on tosiaan se, miten vaikeaa on saada 50 000 ihmistä allekirjoittamaan nettiaddressi, vaikka olisivat itse asiasta samaa mieltä."

JUURI NÄIN.

Tätä minä itsekin olen aina miettinyt. Ei viitsitä edes kaivaa pankkitunnuksia esiin ja tehdä se 'elektroninen allekirjoitus'...

EI VOI OLLA NIIN VAIKEAA??

Itseltäni koko homma vei huolellisesti tehtynä vajaa 3 minuuttia...

Ja samalla sisäänkirjautumisella voi selata läpi muutkin mielenkiintoiset kansalaisaloitteet ja allekirjoittaa ne...

Antro Pulkki

Miksikö allekirjoitin;
- suomalaisten tasa-arvon takia (mm. koulutus)
- resurssien tuhlaus (mm. kyltit, YLE, r-kieliset palveluluukut, turhat käännöstyöt)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Erikoisinta tässä kysymyksessä on se, että Ahvenanmaalla poistettiin pakkosuomi vetoamalla juuri noihin samoihin asioihin:

"Camilla Gunnell korostaa kuitenkin että Ahvenmaa tarvitsee myös ranskan ja saksan osaajia."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Kielipolitiikan suurin ongelma on kaksoisstandardit:
Ruotsin kielen privilegiota varjellaan Suomessa kaikin
mahdollisin ja mahdottomin keinoin!

Mikä siinä ruotsissa on niin erinomaista, että sille uhrataan näin valtavasti ? Samaan aikaan suomen kielen päälle syljetään estoitta!

Ahvenanmaalla suomenkielinen poliisimestari ei saa puhua suomea edes oululaisen kollegansa kanssa!

"Poliisimestari Teijo Ristola tuli Ahvenanmaalle vajaa vuosi sitten ja jolla oli pitkän poliisiuran jälkeen Suomessa suuri kontaktiverkosto mukanaan. Ja, että hän nyt ahvenamaalaisen viranomaisen edustajana alkaisi puhumaan ruotsia kolleegojensa kanssa joitten kanssa hän oli puhunut suomea 30 vuodena ajan on hänen mielestään tuntuu naurettavalta.

Kansliaministeri Gun-Mari Lindholm sanoo, että kielimääräys itsehallintolaissa vuodelta 1921 koskee kaikkia ahvenanmaalaisia viranomaisia ilman poikkeusta."

Polismästaren måste ha tolk vid samtal på finska

Polismästare Teijo Ristola, som har finska som modersmål, måste använda sig av tolk då han å tjänstens vägnar samtalar med en tjänsteman i Finland som inte kan svenska. Men en åländsk polis får svara på finska då en turist frågar om vägen.

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=33880...

Pentti Juhani Järvinen

Tuo Ahvenanmaan tilanne on "laillisesti" oikeudeton, siis mielisairas. Ettei sitä ole muutettu, on häpeä sekä Suomelle että Ahvenanmaalle. Heille tulee tarjota mahdollisuus erota Suomesta, tai alkaa noudattaa yksilöllisiä perusoikeuksia. Ei tuollaista sairasta perverssiyttä tule pitää Suomen osana! Tai paikasta voi tehdä Rkp:n ikioman kulttuurikehdon, jos se muuttaa sinne myös rahastonsa.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Vaikka itsekin olen eräänlainen fennomaani, ei mieleeni tulisi vaatia kahta ruotsinkielistä puhumaan keskenään suomea, jos asia hoituu paremmin heidän luontaisella yhteisellä kielellään- ei siis edes tulevaisuuden Suomessa, missä maan pääkieli tulee olemaan virallisestikin suomi.

No, onpahan töitä kansalliskieliyhdyshenkilölle! Varmaan kuuntelee poliisimestarin oven takana, ja toinen kansalliskielisyhdyshenkilö valvoo toisen poliisimestarin oven takana Oulussa (tai ainakin Turussa), että kielilakeja noudatetaan!

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/460705/Kaksikieli...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kysymys on aika paljon siitä,että kansalaisaloite on vielä aika tuntematon vaikuttamiskeino.

YLE:kin on puolensa valinnut mitä kansalaisaloitteita sen toimittajat mainostavat ohjelmissaan.

Vasemmistovetoiset kansalaisaloitteet saavat sieltä tukea. (avioliittolaki-aloite ja perustulo-aloite) Muista vaietaan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Espoosta puheen ollen. Eikö kielilaki olekaan sama kaikkialla?

http://ryyti.blogspot.fi/2009/02/suomen-kieli-ahta...

Lasse Laaksonen

Minusta edelleen ainoa toimiva keino on nousta barrikadeille. Koululaiset, opiskelijat, mikä teitä pelottaa?

T. Lalli-vaari, lakkoveteraani: yliopisto, metalli ja pankki.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Blogisti ennustaa, että kieliaktivistit jalkautuvat kevään aikana kouluihin, työpaikoille, turuille ja toreille. Niin pitääkin tehdä - ja tehdään. Tavoitteeksi pitää ottaa paljon 50000:ta suurempi kannattajajoukko, jolloin aloitteen asian on pakko alkaa kiinnostaa myös sensuroitua mediaa. Korruptoituneet vallassa olevat poliitikot tyrmäävät aloitteen joka tapauksessa, mutta kasvava tietoisuus ja julkinen paine räjäyttävät ennen pitkää pajatson. Haluan nähdä sen vallankumouksen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Miksi pakkoruotsi pitäisi poistaa?"

Kysymyksen voisi asettaa toisinkin: Miksi asioista pitäisi päättää demokraattisesti äänestämällä?
Kerta kerran jälkeen jaksan yllättyä siitä, että tällaista pitää ylipäätään kysyä länsimaisessa demokratiassa.
Jos joku yritys yhtiökokouksessaan tai edes taloyhtiö kieltäisi osakkaita ottamasta jotain asiaa puheeksi tai edes kieltäisi jostain asiasta äänestämisen, nousisi siitä valtava kohu. YLE:n MOT olisi todennäköisesti ensimmäisenä asiaa tutkimassa. Nyt nämä vallan vahtikoirat leikkivät kuollutta siinä toivossa, että kukaan ei huomaa.

Jaakko Paavilainen

Vastenmielisen rasistisia ja absurdeja juttuja nousee esiin, kun tätä aihetta koluaa; ihmisten tarinat touhusta...

Kaikista kuvottavin tilanne on Ahvenanmaalla, missä svekomaaneilla on täysin vapaat kädet.

Toimituksen poiminnat