Karhun karjahtelua Espoosta

Nuorten kulutus ja velkaongelmat

  • Nuorten kulutus ja velkaongelmat

Olen ollut tämän vuoden mukana Kuluttajaparlamentin kokouksissa Perussuomalaisten Nuorten edustajana käsittelemässä kannanottoja lasten ja nuorten puolesta. Kuluttajaparlamentti julkaisi 27.9. virallisen tiedotteen talousopetuksen lisäämiseksi kouluissa, jonka laatimisessa on ollut mukana lukuisia järjestöjä, suurimmilta osin ei-poliittisia. Kannanotossa kerrotaan, miten kouluissa kyllä opetetaan taloustietämystä esimerkiksi yritysten tai valtioiden talouksista, muttei henkilökohtaisesta taloudenpidosta.

 

Vaikka tiedotteessa keskitytään siihen, että nuorilla ei välttämättä ole tietotaitoa oman taloutensa hallintaan, olen itse enemmän huolissani nykyajan yhteiskunnan luomasta paineesta. Lähipiirissäni jo näen, miten tärkeää on näyttää menestyksekkäältä. Monet kaverit kerskailevat, miten ovat hankkineet BMW-auton, mutta totuus ostoksen takana ei välttämättä ole niin ruusuinen. BMW:llä on yllättävän hyvä maine tietynlaisten ihmisten keskuudessa, mutta esimerkiksi auton huoltokustannukset voivat yllättää intohimoisen omistajan täydellisesti. Miten autollaan kerskaillut kasvava nuori aikuinen voi enää ensimmäisen huollon yhteydessä myöntääkään ystävilleen, että auton ylläpitokustannuksiin ei riitä se oma palkka? Velkakierre voi alkaa näinkin pienestä asiasta.

 

Auto on vain osa statusta, mitä nuori aikuinen voi joutua esittämään näyttääkseen menestyvältä kaveripiirissään. Vaatteet, elämäntapa, oma koti ja niin edes päin. Velkakierre voi siis alkaa harmittoman oloisesta hankinnasta, vaikkapa juuri siitä auton ensihuollosta tai uuden tv:n hankinnasta. Eikä vanhemman ikäluokan ihmisetkään täysin välty tältä valtavalta sosiaaliselta paineelta, mitä yhteiskunta luo. Täytyy olla täydellinen perhe täydellisine lapsineen, huoliteltuine omine omakotitaloineen sekä koira ja kaksi autoa pihamaalla.

 

Poliitikkojen tulisi luoda lisää painetta pankeille ja muille tahoille, jotka myöntävät eriasteisia lainoja kuluttajille, pikavipeistä miljoonaluokan asuntolainoihin. Tiedonvaihto eri lainottajien ja rahoituslaitosten kesken pitää saada paremmaksi, jottei kuluttaja joudu vaikeuksiin saadessaan lukuisista eri paikoista velkaa. Lisäksi on hyvä, että pankit ovat jo tiukentaneet esimerkiksi asuntolainojen oman rahan osuutta vaatien jo lähes 20% omaa käsirahaa asunnon ostajalta. Valtion tarjoama ASP-säästämismuoto ensiasunnon ostajalle on vuosien varrella jäänyt lukuisilta nuorilta hyödyntämättä, joten lisää tiedottamista tämänkin suhteen tarvitaan. Myös opetus kouluissa tulee todella tarpeeseen. Ei pelkästään siihen, miten teknisesti hoitaa omaa taloutta, vaan myös henkiseltä kannalta – miten vastustaa kaveripiirin painetta.

 

Etenkin oman asunnon ostaminen on nykyajan vuokratasolla jo pelkästään järkevä päätös. Silti juurikin nykyajan vuokratasolla omaan asuntoon säästäminen on lähes mahdotonta. Tarvitaan siis kunnilta ja valtiolta terävää puuttumista eritoten kasvukeskusten asuntokuplan hillitsemiseen. Onneksi Espoossa ongelma on joten kuten tiedostettu kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Pääkaupunkiseudun MAL-aiesopimus tulee olemaan ohjenuoramme seuraavat vuodet ja Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta tulee pitämään huolen riittävästä asuntokaavoituksesta kaupungissa. Ellei siis kaavoista valiteta jolloin hommat joko pitkittyvät tai pahimmassa tapauksessa menevät jäihin. Tämä vaatii kovaa panostusta sekä kaupunkisuunnitteluvirastolta että -lautakunnalta sekä yhteistyötä kaupunkilaisten kesken panostaen asukastilaisuuksien ja asukaskuulemisien laadukkuuteen.

 

Lisäksi opetussuunnitelmissa sekä valtion että kuntien tasolla todella tulee ottaa huomioon riittävä lasten ja nuorten kasvatus eri elämän vaihessa, vastuullisiksi kuluttajiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Yksi asia mistä varmaan olisi apua, olisi henkilökohtaisen konkurssin mahdollistaminen. Tämä hillitsisi myös asuntolainojen myöntämistä, kun pankki joutuisi oikeasti ottamaan huomioon konkurssiriskin.

Oman asunnon ostaminen on tällä hetkellä eräänlainen extreme-laji. Jos katsot tuota:
http://tilastokeskus.fi/til/ashi/2013/03/ashi_2013...
Ymmärrät varmaan välittömästi, että romahdusriski on hirmuinen. Valtion taludenpito on lähtenyt hanskasta ja jatkuvasti on puheita lisäleikkauksista.

Tyhmyri arvioi asuntomarkkinoita tuolla melko ansiokkaasti:
http://tyhmyri.wordpress.com/2013/10/11/onko-asunt...

Olen samaa mieltä siitä, ettei nykyisen tilanteen asuntomarkkinoilla olisi pakko purkautua väkivaltaisesti. Niin tulee kuitenkin käymään, koska valtion "sopeutustoimet" tulevat ennemmin tai myöhemmin menemään liian pitkälle, siitä alkaa sitten hallitsematon ketjureaktio. Olisin siis vähän varovaisempi tämän tyyppisten lausuntojen suhteen:
"Etenkin oman asunnon ostaminen on nykyajan vuokratasolla jo pelkästään järkevä päätös."

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ensiksi kiitos Suville kirjoituksesta, joka on täyttä asiaa. On hienoa lukea siitä, kuinka myös nuorilta ja muiltakin lainanottajilta vaaditaan omaakin vastuuta elämästä. Olen tottunut näkemään paljon enemmän kaikenlaisia "massit massoille, perustulo ratkaisee kaiken!"-tyylisiä kirjoituksia, joissa ei ole edes haluttu hahmottaa valtion ja kuntien taloudenpitoa ja julkisen sektorin kestävyyttä kunnolla eikä arvosteta työtä hyvinvoinnin edellytyksenä.

Mikko-Villen argumenttiin henkilökohtaisesta konkurssista, jo nykyään on mahdollista hakeutua velkajärjestelyyn, jonka vaikutukset ovat käytännössä samat. Pidän olennaisena, että tällaisiin pääsy on harkinnanvaraista eikä automaattista. Lisäksi nykyään on voimassa Suomessa ulosoton määräajat ja velkojen lopulliset vanhenemisajat.

Mitä asuntomarkkinoihin tulee, omistusasuminen on edelleen onneksi vuokra-asumista kannattavampaa ja on odotettavissa, että ainakaan pääkaupunkiseudulla asunnot myös arvonsa säilyttävät. Asunnonostajien tulisi käyttää omaa järkeään siinä, etteivät ylimitoita asuntovelkaansa ja lainanhoitokustannuksia tavoittelemalla aluksi liian hienoa asuntoa. Pariskuntien ei tule laskea sen varaan, että kumpikin osapuoli voisi olla koko lainanlyhennysajan täyspäiväisissä töissä. Jos menee naimisiin, avioehtosopimukset kannattaa hoitaa etukäteen kuntoon sekä avioeron että puolison kuoleman varalta.

Liikenneyhteyksien laatu, perhetilanteen muutos ja mahdollisen (toisen) auton tarve kannattaa huomioida ajoissa ja laskea mukaan asumisen kustannusarvioihin. Varovaisuus maksettavan hinnan suhteen on tarpeen myös, jos asunnon ostaa maakuntien pikkukaupungeista, joissa yksittäisten suuryritysten lähtö paikkakunnalta voi huomattavasti heikentää työllisyystilannetta.

Toisin kuin Mikko-Ville, katson, että hysteriaan tai pelotteluun ei kuitenkaan asuntomarkkinoilla ole edelleenkään aihetta.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Konkurssista
Tarkoitan täyttä USA-tyylistä chapter 7 tyylistä järjestelyä. Tällöin myös luonnollisilla henkilöillä olisi mahdollisuus selviytyä vaikkapa asuntojen hintaromahduksen aiheuttamasta tilanteesta.

Asuntojen hinnoista
Ei kyse ole mistään hysteriasta tai pelottelusta, vaan vakavasti otettavasta taloudellisesta uhasta. Jos katsot makrotaloudellisia indikaattoreita, näet riskit aivan selvästi. Näin vakavaa tilannetta ei ole ollut sitten 90-luvun laman.

Seppo Honkapohja käsittelee asioita makrotalouden näkökulmasta tässä paperissa:
http://www.bis.org/review/r131011g.pdf
"To mitigate the impacts of these problems, the Finnish economy must try to create new areas of strength in industrial and service activities. Simultaneously there must be corrections to the wage divergences. The latter is not going to be easy for a monetary union country."

Ei ole mitenkään sanottu, että tämä korjausliike onnistuu kokonaiskysyntää romauttamatta.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #4

Tarkennuksena tähän kommentiini se, että tietyissä tilanteissa saattaa olla riskien hallinnan näkökulmasta järkevää asua vuokralla. Mielestäni moni nuori pariskunta, joka joutuisi toimimaan tällä hetkellä asuntomarkkinoilla kovalla velkavivulla, saattaa hyvinkin olla tällaisessa tilanteessa.

Jos pahimmat skenaariot toteutuvat, taloudelliset riskit ovat paljon kovemmat kuin taloudelliset haitat siitä, että on kenties pari vuotta "turhaan" maksanut vuokraa. Kaiken lähtökohtana on siis oman riskipositionsa realistinen määrittely, se vaatii aika paljon tietoa ja taitoa. Kuten Suvi sanoo, näiden taitojen oppiminen olisi erittäin tärkeää.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Koin olevani vanhempana vastuullinen kun opetin nyt jo aikuisille lapsilleni järkevää taloudenpitoa.
Eikö näitä asioita voi vaatia vanhemmilta? Miksi kaikki normaali elämänopetus pitää järjestää koululaitokseen? Eikö vanhemmilla ole enää nykyään mihinkään aikaa?

Toimituksen poiminnat