Nyt kaikki irti lypsylehmästä!

Suomi painii kestävyysvajeen kanssa, vuonna 2008 Suomi jatkoi vielä vuosikausia kestäneessä ylijäämän putkessa, mutta vuodesta 2009 lähtien alijäämää on tehty rajuja summia vuosittain. Ja tahti vain jatkuu, vaikka hallitus koittaa räpistellä kuin ankka öljyssä. (1)

 

Tänään kaupunkisuunnittelulautakunnassa käsittelimme Espoon valtuuston asettamia säästötavoitteita, ja saimme eteemme virkamiesten esityksen siitä, mistä kaupunkisuunnittelukeskus aikoo nipistää kuluvan vuoden aikana. Katsoessani esitystä, kirvoitti se ajatteluani, pitäisikö EU:lta lypsää enemmän? Espoo on aika harvakseltaan hakenut toteuttamiinsa hankkeisiin EU-rahaa. Pian aloitetaan Otaniemen kokonaisuudistaminen ajatuskärjellä ”Asemakaavoituksella mahdollistetaan Aalto-yliopiston ja valtion tutkimustoiminnan sekä niihin tukeutuvan yritystoiminnan jatkuminen ja kehittyminen maailmanluokan innovaatiokeskittymäksi.” Suuret ovat visiot, mutta EU-tukea ajatellen hankehan on loistava! Olen varma, että EU:lta löytyy lukuisia erilaisia tukirahoja tämänkaltaiseen projektiin. (2)

 

Suomalaisten ongelma kenties on pitkään ollut jo se, ettemme ole kehdanneet pyytää EU:lta. Ehkä emme ole edes tienneet kaikista mahdollisista tuista. Tämän kestävyysvajeen kanssa meidän on ryhdistäydyttävä, rahaa on jaossa! Ja se raha on alunperinkin juuri meidän rahaa, sillä olemmehan EU:n nettomaksaja. Kiltteys hiiteen ja terve omatunto tilalle, ne on meidän rahat! *lisää tähän pari sopivaa ärräpäätä* (3)

 

Samaan aikaan pikkuruisen merenlahtemme toisella puolella Viro porskuttaa. Maailmanlaajuisesta finanssikriisistä huolimatta Viron velkaantumisaste suhteessa BKT:een on vain 10,0%. Viro teki vuoteen 2011 asti merkittävää ylijäämää, ja kahtena edellisenä vuotena alijäämä on ollut vain nimellinen. Viron julkishallinnon menot ovat suhteessa BKT:een jatkanut alentumistaan ja oli vuonna 2013 38,3%. Suomella vastaavasti menot ovat vain kasvaneet ja olivat 58,5%. Ero on järkyttävä. (4)

 

Lisäksi Viro saa EU:lta merkittäviä tukia. Tämän vuoden alussa uutisoitiin Viron uusista junista, jotka ovat täysin samoja kuin Suomessakin lempinimen ”flirtti”-saaneet. Kyseistä hanketta EU on tukenut Virolle 80%. Kyllä, luitte aivan oikein, neljä viidesosaa! (5)

 

Mitä Viro tai muutama muu maa tekee oikein ja missä me epäonnistumme? EU:n rahoituksen onnistuneen hakemisen lisäksi he selvästi hoitavat hallintoansakin paremmin, ja tunnetusti Viron yritysveromalli on Suomea huomattavasti houkuttelevampi. Katseet etelään – Viro ei ole enää kehitysmaa vaan Suomi on hyvin pian, ellei jotain harkittua tehdä ja pikaisesti. (6)

 

Viitteet:

http://www.findikaattori.fi/fi/44

http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2014297235-3.PDF (päätöskohta 1.1)

http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=97138&contentlan=1&culture=fi-FI#.U1goL_mSycw

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-23042014-AP/EN/2-23042014-AP-EN.PDF (sivut 5 ja 9)

http://yle.fi/uutiset/virolaiset_hyppasivat_uuteen_junakyytiin/7048049

http://www.vatt.fi/ajankohtaista/kolumnit/kolumni/news_1808_id/283

suvikarhu
Perussuomalaiset Espoo

Mielipiteeni ovat omiani, eivätkä edusta kuin omaa kantaani.
http://suvikarhu.fi
Espoolaistunut maatalon tyttö, pidempi työura ravintola-alalta ja nyt töissä "politiikassa", sukujuuret Etelä-Karjalassa Taipalsaarella.
- Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen
- Espoon varavaltuutettu
- Espoon Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja
- Uudenmaan PS-Nuorten puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu