Karhun karjahtelua Espoosta

Poliisi ajaa mäsällä autolla – uaa, mäsällä autolla

Poliisi ei uhkaa enää ihmisiä putkallakaan, sillä rahat ovat vähissä ja putkia on lakkautettu eri puolilta Suomea kohtalaisen isoistakin kaupungeista, kuten Forssasta, Kankaanpäästä ja Pieksämäeltä. Kyseenalaistan vahvasti sen, kertyykö tästä säästöjä, sillä yksi putkareissu vie noin 100km ajomatkaa ja reilusti työaikaa. (1)

 

Myös Suomen Poliisijärjestöjen Liiton Sisä-Suomen aluetoimikunta on ilmaissut huolensa resurssien jatkuvasta vähenemisestä ja sen vaikutuksista poliisin työhön. Työssä olevat poliisit ovat palamassa loppuun ison työkuorman vuoksi ja uskottava poliisitoiminta natisee liitoksissaan. Etenkin haja-asutusalueilla ihmiset voivat joutua odottamaan partion paikalle saapumista kohtuuttoman pitkään. (2) Huoli kuulostaa hyvin aiheelliselta, samantapaisia viestejä on sadellut pitkin alkuvuotta epävirallisia kanavia pitkin mm. lehtien yleisöosastoilla suoraan poliisityötä tekeviltä poliiseiltamme.

 

Henkilöstökulujen lisäksi säästetään myös kalustosta, liitoksistaan natisee myös monet poliisiautot joilla on rullattu yli puoli miljoonaa kilometriä ja silti matka vain jatkuu. (3) Tuskin on mielekästä tehdä työtä huonolla kalustolla. Poliisi on saanut onneksi uuttakin kalustoa käyttöön, sillä REVIKA -laitteiston ensimmäiset testaukset ovat aloitettu Oulussa. (4)

 

REVIKA on varmasti näppärä työkalu, niin kauan kuin laitteistoa käytetään partioautossa, jossa mukana on kaksi poliisia. Automaattiset kameratolpat ovat äärimmäisen huonoa liikenteenvalvontaa. Tolpat vain mittaavat nopeutta, eivätkä tarkkaile muita vaarallisia riskitekijöitä: kuljettajan ajokuntoa, ajotapaa, turvavyön käyttöä tai kännykän näpelöimistä ajon aikana. Neljä silmää autossa näkee liikenteestä ja kuljettajasta huomattavan paljon enemmän ja näkyvä liikenteenvalvonta on ehdottomasti tärkein kulmakivi teillämme.

 

Etenkin kännykän käyttöä ajon aikana tulisi valvoa huomattavasti enemmän, sillä se lisää merkittävästi vaaratilanteita tien päällä. (5) Ajan itse päivittäin moottoripyörälläni ja valitettavan usein ei-niin-hyvien ajosuorituksien takaa paljastuu kännykkää näpräilevä kuljettaja, joka tuskin huomasi edes minua koko tilanteessa. Välillä minua ja sairaalareissua on erottanut vain sekunnin osat.

 

Poliisille kohdennettavia määrärahoja on korotettava seuraavan eduskuntakauden aikana, sillä palvelua ihmiseltä ihmiselle ei korvaa mikään.

 

Vitteet:

1 http://yle.fi/uutiset/poliisi_suunnittelee_yhdeksan_putkan_lakkauttamista_suomessa_-_riveissa_herannyt_kritiikkia/7036987

2 http://yle.fi/uutiset/poliisin_jaksaminen_joutuu_aarirajoille_jos_saastotalkoot_jatkuvat/7273958

3 http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2013/05/16/Huutokaupasta+voi+l%C3%B6yty%C3%A4+helmikin/2013215719771/4

4 http://yle.fi/uutiset/nain_toimii_poliisin_uusi_rekisterikilpiskanneri__video/7274149

5 https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/ennakointi/matkapuhelimen-kaytto

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Automaattista kameravalvontaa ei voi luokitella "äärimmäisen huonoksi". Kameran valvomilla tieosuuksilla nopeudet nimittäin pysyvät kurissa, minkä olen kokenut varsinkin väleillä Kouvola-Lappeenranta ja Juva-Kuopio.

Jos päädyn kamerakuvaan, paljastuvat armotta myös turvavyötilanne ja mahdollinen kännykän käyttö. Viime talvena Leppävirralla salama välähti, ja muutaman päivän kuluttua sain postitse huomautuksen lievästä ylinopeudesta. "Muistathan, että vähäinenkin ylinopeus muodostaa liikenneriskin..." tai jotain sensuuntaista oli saamani palaute sillä kertaa. (Kuvaushetkellä kaivoin antaumuksella nenääni, mutta siihen viranomaiskirje ei katsonut aiheelliseksi puuttua.)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Ehkä tässäkin on "takana", että ajetaan tilanne niin huonoksi, että on "pakko" avata myös poliisitoimi yksityisille (vartiointi)yrityksille, ja näin saada "kavereille" businesta. Onhan ollut puhetta, että juoppoputkakuljetukset annettaisiin stevari-firmoille.

Mutta, kun oikeus tarvittavaan väkivaltaan on pidettävä vain, ja ainoastaan viranomaisilla; poliisi-, rajavartija-, tulli- ja vankeinhoito.

Ns, väkivaltamonopooli on ehdottomasti pidettävä yhteiskunnalla, sitä ei voi eikä saa ulkoistaa. Muuten voi tulla ikäviä ylilyöntejä, ihmisoikeusloukkauksia, ja jopa murhia kun liiallista voimaa käytetään väärin, kuten tapaus Blackwater.

-Rauhaa

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tätä on jo ollut havaittavissa ravintoloiden ovilla, joissa portsaritoimi on ulkoistettu yksityisille. :D
Toisaalta valtioiden monopolia väkivaltaankin on syytä valvoa, etteivät katoamis-, murha- ja leirikäytännöt pääse leviämään - eivätkä kokardittomat ammattilaiset.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Poliisin täytyy jo kuulemma kerätä osa palkoistaan sakottamalla tietty kiintiö joka kuukausi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kohtalaisen isoistakin kaupungeista, kuten Forssasta, Kankaanpäästä ja Pieksämäeltä."

Isoista ...

Pekka Iiskonmaki

On ne ''töitäkin'' tehneet. Suomesta tulee aina todella outoja uutisia. Niitä ei ymmärtäisi, jos ei asuisi Suomessa.

Koulujen päätösviikonloppu sujui poliisin mukaan varsin rauhallisesti. Poliisi kertoi hävittäneensä nuorilta 1 980 litraa alkoholijuomia.
Useimmiten kyse oli oluesta tai siideristä, väkeviä poliisi hävitti runsaat 140 litraa. Kokonaismäärä jäi jo toisen kerran peräkkäin alle kahdentuhannen litran.

Poliisista jää kliffa kuva 17,5 vuotiaalle nuorelle elämänsä keväässä. Tiedän tapauksen, että viikko puuttui ikää ja juomat takavarikkoon.

Ei tuollaiset asiat muualla maailmassa kuulu poliisille. Pelkkää nuorten kyykytystä.

Toimituksen poiminnat