Karhun karjahtelua Espoosta

EU:n ulkopolitiikka Venäjää kohtaan täysin hakoteillä

EU jälleen määräsi Venäjää kohtaan uusia pakotteita. Kieltolistalle joutuivat rahoitusmarkkinat, öljynteollisuus sekä asevienti. Lisäksi lisää yksittäisiä henkilöitä määrättiin pakotelistalle. Venäjä on selvästi rikkonut kansainvälisiä sopimuksia Ukrainassa ja aiheuttanut epäsuorasti MH17-lennon tuhoamisen ja kolmensadan siviilin murhaamisen. Nämä pakotteet ovat kuitenkin täysin väärä tie ratkaista ongelmat.

 

EU sekä USA on kohdellut Venäjää aina kuin vähän jälkeenjääneenä pikkuveljenä. Venäjää on aina katsottu alaviistoon ja omia röyhelöitä on nosteltu korkeammalle. Tämän tyylisestä lähestymistavasta ei tykkää kukaan, ei yksityiselämässä eikä etenkään valtiotasolla. Venäjää tulisi kohdella täysin tasavertaisena kumppanina, jonka kanssa avoin diplomaattinen keskusteluyhteys on avainedellytys. En yhtään ihmettele, että Venäjä on saanut ylenkatsojistaan tarpeekseen. Silti Venäjän toimet ovat tuomittavia.

 

Mitä pakotteet voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa? Mielestäni pahin pelko on vastapakotteet. Venäjällä toimii merkittäviä suomalaisia yrityksiä, kuten S-ryhmä, Valio ja Stockmann. Jos Venäjä asettaa ulkomaalaisomisteisia yrityksiä kohtaan toimintakieltoja, voivat nämä kyseiset isot yritykset olla hyvinkin suurissa vaikeuksissa. Pahimmassa skenaariossa näemme konkursseja, jotka voivat vaikuttaa Suomen markkinoihin ja talouteen vuosikymmeniä ja aiheuttaa kymmenien tuhansien työpaikkojen menetyksiä. Nämä kolme yritystä ovat vain esimerkkejä, muitakin isoja, sekä pk-luokan yrityksiä toimii Venäjällä tai Venäjän viennistä, jotkut enemmän, jotkut vähemmän.

 

Merkittävämpi uhkakuva on, jos Venäjä ryhtyy rajoittamaan energiavientiään EU:iin. Venäjä aiheuttaisi toimella haittaa myös itselleen, sillä kyseessä on niin isosta viennistä, ettei ostajia muualta löytyisi ja heidän oma vienti notkahtaisi rajusti. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole täysin mahdoton, he voivat turvautua myös rajuihinkin peliliikkeisiin.

 

Suomen tulisi siis irtisanoutua kaikista pakotteista Venäjää kohtaan sekä viedä Euroopan päättäjien pöytään viestiä, miten tilanne voitaisiin ratkaista. Se on selvää, että pakotteet vain pahentavat olemassaolevia ongelmia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

"Suomen tulisi siis irtisanoutua kaikista pakotteista Venäjää kohtaan sekä viedä Euroopan päättäjien pöytään viestiä, miten tilanne voitaisiin ratkaista."

Jos Suomi todella tekisi näin, etkö odottaisi EU:n taholta kostotoimia. Eikö ole luultavaa, että näiden kostotoimien aiheuttama taloudellinen haitta olisi suurempi kuin Venäjä-pakotteiden?

Pirjo Jokinen

Fiksun (Suvin) ihmisen puhetta. Arvostan! :)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kun kuunteli eilen uutisista puheenjohtaja Timo Soinia, niin ymmärsin hänen vähätelleen EU:n kykyä vahvoihin pakotepäätöksiin ja kehuvan amerikkalaisten tiukempia päätöksisiä.

Perussuomalaiset kokoisessa puolueessa, voi pakotteiden osalta olla eri näkemyksiä, mutta ainakin joskus aikaisemmin Soini on varsinaisesti puolueen linjan päättänyt. Onko tämmöisessä ulkopoliittisessa asiassa näkyvissä hajaannusta Perussuomalaiset puolueessa? Viittaan myös tapaus Packaleniin,

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kyse on Suomen kansallisesta intressistä. Jos se ei kärsi pakotteista, sitten en usko että kellään on mitään pakotteita vastaan. Jos kärsii, sitten on.

Kalervo Palonen

Olen ihmetellyt samaa asiaa. Muutaman PS:n blogeissa alkaa olla selvä mahorkan haju, saako Vasemmistoliitto uusia jäseniä?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Minun puolestani rajan voi laittaa vaikka kiinni saman tien, jos EU korvaa Suomelle kaikki menetykset.

Ja siinä onkin aika pahuksen iso "JOS". Tähän mennessä en ole kuullut sen korvaavan mitään. Jos näin on todellisuus, sitten Suomen on turha olla mukana pakotteissa.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Meille tulee valtavia tappioita kun venäläisten turistien määrä laskee jyrkästi. Pakotteet eivät ainakaan paranna asiaa. Monet majoitus- ja ravintola-alan yritykset sekä kaupat ovat riippuvaisia venäläisistä turisteista.

Onneksi Suomen talous on niin vahva että se kestää helposti muutaman kymmenentuhatta uutta työtöntä lisää.

Asikainen arvioi, että tuleva sesonki näyttää suomalaisittain "satoisalta." MEKissä on laskeskeltu, että venäläiset jättävät Suomeen parissa viikossa 200 miljoonaa euroa.

http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-12886356844...

Venäläiset turistit toivat Etelä-Karjalaan 360 miljoonaa euroa vuonna 2013

http://www.ekliitto.fi/blog/venalaiset-turistit-to...

Markku Laaksonen

Venäläisturismi ja tulovirta on jo nyt pudonnut merkittävästi Venäjän heikon talouskehityksen vuoksi, se tulee olemaan heikkoa versin pitkään, kunnes jonkinlainen tasapaino poliittisissa suhteissa Venäjään saadaan aikaan.
Venäjän uho omavaraisuudsta osoittautunee suureksi bluffiksi ja loppuu aikanaan realismiin.
Onko Suomen talous vahva kestämään tuon vähentymisen. On pako olla.
Lisäksi on kestettävä merkittävä vähennys julkisen sektorin henkilöstä, jotta julkisen sektorin menot saadaan tuloja vastaaviksi. Se on laajempi kokonaisuus ja eri juttu.Vasta sen, muun elvytyksen jälkeen alamme tapaamaan kovaa maata taloudessamme.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Itsekeskeisyys ja lyhytnäköinen oman edun tavoittelu onkin ainoa persuja yhdistävä poliittinen tekijä. Kannattaa muistaa, että olemme kiinteä osa EU:ta ja toimia sen mukaisesti.

Venäjän toimissa Ukrainassa ei ole mitään puolusteltavaa. Toivotaan, että kriisiin lopulta löytyy diplomaattinen ratkaisu. Sitä ennen Venäjälle täytyy muistuttaa, ettei sen sotapropagandan muodostama omakuva ole totta.

Jukka Laine

Perussuomalaisissa näkyy olevan myös fiksuja ja ajattelevia ihmisiä. Kaikki eivät halua myydä Suomea, jotta saisi huippuviran Euroopasta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kun kysymyksessä on kansainvälinen konflikti, en voi ymmärtää että Venäjää kiireesti ruvetaan rankaisemaan siitä, että MH 17 ammuttiin alas, kun tutkimustulokst eivät ole vielä valmistuneet, eikä ole edes varmuutta siitä, mitä oikein tapahtui. Vaikuttaa siltä, että kysymys on vain valtapolitiikasta, jolla USA yrittää pönkittää omaa asemaansa sekä poliittisesti että taloudellisesti. Miksi EU sitten seuraa perässä, ehkä vain liittolaisena, en tiedä. Hölmöläisten hommalta vaikuttaa. -Eilen aamu-tv:ssä joku asiantuntija oli myös sitä mieltä, että konfliktia näillä pakotteilla ei ratkaista, joten niillä lienee jokin muu syy. -Hyvä blogi, Suvi.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"viedä Euroopan päättäjien pöytään viestiä, miten tilanne voitaisiin ratkaista"

Ja mikähän tämä vaihtoehtoinen ratkaisutapa mahtaisikaan olla? Ps:n suunnalta on täällä kuultu paljon vaatimuksia vaihtoehtoisista toimista, mutta konkretiaa ei ole juuri silmiini sattunut. Ed. Turusen ehdotus kulttuuri- ja urheiluboikotista oli tietysti jotain, mutta tuskin hän itsekään uskoo moisen näpertelyn tehoavan.

Tuleva ed. Mäkelän ajattelutapa on perin lyhytnäköistä. Itsekkyydessä ja omaan napaan tuijottamisessa olisi suotavaa olla jokin raja, ja tuleva ed. Mäkelä on kyllä asemoinut itsensä selvästi sen rajan tuolle puolen. Jos Suomi on nyt mukana näissä pakotteissa vain ns. leikisti, meidän tuskin kannattaa odottaa sympatiaa muilta EU-mailta, jos me joudumme joskus Putinin tähtäimeen.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Blogini alussa lukee selvästi, miten asiaa tulisi viedä eteenpäin. En nähnyt tarpeelliseksi toistaa blogin loppupuolella samaa asiaa. Eli siis diplomaattinen ja tasavertainen keskusteluyhteys, ei ylenkatsomista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tasavertaista neuvottelua ei oikeastaan voida käydä, ennen kuin Venäjä kunnioittaa tekemiään sopimuksia ja palauttaa Krimin Ukrainalle.

Itä-Ukrainan osalta pakotteet ovat ehkä hätiköityjä, mutta Krimin osalta ei voida antaa sellaista esimerkkiä, joka antaa Venäjälle ennakkotapauksen alueiden liittämisestä itseensä. Suomelle rajojen kunnioittaminen on elinehto.

Pakotteet tulisi kohdistaa oikein ja esimerkiksi koko Venäjän hallitus, Presidentti ja Duuma tulisi olla pakotelistalla ja ulkomainen omaisuus takavarikossa, ennen kuin aletaan ampua itseämme jalkaan vientipakotteilla.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Yksinkertainen kysymys @Jussi S; onko mielestäsi väärin vaatia, että EU kompensoi Suomelle pakotteiden vaikutukset?

Kriisi ei ole Suomen lietsoma emmekä ilman EU:ta takuuvarmasti asettaisi pakotteita. Itse näkisin että tässäkin pätee periaate "aiheuttaja maksaa". Oli aiheuttaja kuka vain, se ei ole Suomi.

Jatkokysymys; jos mielestäsi on väärin vaatia että EU kompensoi Suomelle pakotteiden vaikutukset, mistä ajattelit ottaa vastaavat rahat pois?

Kamppailemme jo nyt 8 miljardin kestävyysvajeen kanssa, josta suuri osa on EU:n syytä. Se on pakko saada parsittua kasaan, vaikka olisimme kuinka kovaa poikaa pakotteinemme.

Bonuskysymys; mitä ajattelit noin tarkemmin sanoen tehdä EU-maiden "sympatialla", jos joudumme Putinin tähtäimeen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onkos se Suvi hei oikeasti ylenkatsomista etteivät esimerkiksi Karjalan pakolaiset hurraa riemusta kun sama itäystävä taas vapauttaa ja anschlussaa uusia alueita työkansan isänmaansa osaksi, kun ne etniset puhdistuksetkin muistetaan? Ja kun kotiseutuaan tervehtiville järjestetään tällaista lähialueyhteistyötä: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194917781278/arti...

Sudeettivenäläisten asia on meidän - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172740-s...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä viipale Putinin politiikan analyysia:
http://www.economist.com/news/leaders/21608645-vla...

Ollaanko niinkään hakoteillä?

Toimituksen poiminnat