Karhun karjahtelua Espoosta

Metropolihallinto olisi susi

Kirjoitin tämän kirjoituksen Helsingin Sanomien mielipideosastolle. Kirjoitukseni ei kuitenkaan heille kelvannut. Koska hallitus on tehnyt juuri todella typerän päätöksen viedä metropolihallintoa eteenpäin, katson aiheelliseksi julkaista tämän Uuden Suomen lukijoille.

 

HS kirjoitti 15.8. sivullaan A20 metropoliasioista. Artikkelissa luodaan vääriä mielikuvia koskien metropoleja, kuten Tukholmaa, ja Valtiovarainministeriön selvittäjä Mikko Pukkinen viittaa, että Tukholma olisi isompi kuin Helsinki. Tukholman kaupungin maapinta-ala on 187,17 km², kun Helsingin kaupungin on 213,75km². Tukholman metropolialueen pinta-ala on suurempi kuin Helsingin metropolialueen, mutta ehdotetuilla kuntaliitoksilla tämän metropolialueen pinta-ala ei suurene. Syken erikoistutkija Mika Ristimäki toteaa, että meillä työpaikat sijaitsevat kaukana keskustassa. Vaikka muodostettaisiin yksi suuri kunta, työpaikat sijaitsevat yhä yhtä kaukana tekijästään.

Tukholman metropolialueella on 11 itsenäistä kaupunkia. Mikä merkitsevintä, heidän asukastiheytensä urbaanilla alueella on yli 3500 asukasta/km², kun Helsingin urbaanilla alueella se on 1400 asukasta/km². Helsingin ja pääkaupunkiseudun toimimattomuus selittyy kaavoituksen toimimattomuudella ja itsepintaisista pyrkimyksistä pitää rakennuksien korkeus matalana sekä liian laajojen metsävyöhykkeiden palvomisena.

Yhdysvalloissa metropolialueen määritelmä on: ”Maantieteellinen alue, jolla on asukastiheydeltään korkea ydinalue ja kiinteät taloussuhteet alueeseensa. Nämä alueet eivät ole laillisesti sellaisia alueita kuin kaupungit joissa on valtuustot, eivätkä ole laillisen hallinnon alla kuten piirikunnat tai osavaltiot.” Näin metropolihallinnon perusteet osittain kumoutuvat.

Uudellamaalla toimii maakuntavaltuusto, jonka tämänhetkinen rooli on enemmän kumileimasin. Metropolihallinto loisi päällekkäistä byrokratiaa ja lisämenoja kuntalaisille, ja kenties veisi päätöksenteon kauemmaksi ihmisten arjesta. Paras ratkaisu olisi, että maakuntavaltuuston asemaa parannettaisiin nykyisestä ja kuntarajat jätetään ennalleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat