Karhun karjahtelua Espoosta

Suomen internetlainsäädännön kaksinaismoralismi

Tekijänoikeuslakeja rikkovat yksityishenkilöt ovat pidempään olleet isoveljen valvovan silmän alla. Teosto on onnistunut aivopesemään ison osan kansanedustajista uskomaan agendaansa, eikä lobbausta ole kyseenalaistaneet kuin muutamat. Rahalla saa ja niin edes päin. Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen varassa on tuskin löyhiä toiveitakaan, ja tilanne tullee jatkumaan vähintäänkin huvittavana. Menemättä sen tarkemmin nykyisen lainsäädännön ongelmiin totean, että kannatan kyllä tekijänoikeuksia, mutta en nykyisen kaltaista tilannetta.

 

Internetoperaattorit ovat jopa joutuneet oikeusistuimien päätöksillä estämään tiettyjä sivustoja asiakkailtaan. Estot ovat olleet tosin helppoja kiertää jopa sellaisellekin, kuka ei hirveämmin tietokoneasioista ymmärrä. Poliisi, syyttäjä ja oikeuslaitos onkin käyttänyt yllättävän paljon aikaa ja energiaa asiaan, joka ei ole kansantajuisesti juurikaan merkittävä. Muut asiat jäävät vähemmälle huomiolle, joihin kenties pitäisi kohdistaa huomattavasti enemmän energiaa.

 

Internetissä leviää mitä kummempaa materiaalia, joka yllyttää rikollisuuteen. Vuosikausia agendaansa on saanut vapaasti levittää kapinalliset anarkistit, äärivasemmistolaiset sekä mahdollisia maahanmuuttajataustoja omaavat radikalisoituneet henkilöt. Julkinen keskustelu on pyörinyt suhteettomasti vain äärioikeiston ympärillä, joita Suomessa ei Supon mukaan ole muutamaa kymmentä yksilöitä enempää.

 

Viime aikoina eräs sivusto on noussut yhä selvemmin esiin ja sivustolla esiintyy runsaasti materiaalia, jossa suoraan kehoitetaan eriasteisiin omaisuusrikoksiin ja jopa loukkaamaan yksilöiden fyysistä koskemattomuutta. Saatavilla on materiaalia, joka on omiaan aiheuttamaan suoraa vihaa ja syrjintää. Ihmettelen suuresti, miksei sivustoa saada suljettua, sillä se selvästi rikkoo muutamia lakipykäliä. Sivuston kautta on jo organisoitu useita laajoja kokoontumisia, jotka ovat aiheuttaneet mittavia järjestyshäiriöitä sekä omaisuuden tuhoamista. Laskun maksaa jokainen suomalainen vakuutuksenottaja. Varovaisten arvioiden mukaan äärivasemmistoa Suomesta löytyy kymmeniä tai satoja.

 

Näihin ongelmiin pitäisi puuttua nopeasti, ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Aitona pelkona on, että pahoinpitelyjen uhka ei ole enää liioiteltu ja uhatun osapuolenkin maltti voi ennen pitkää olla koetuksella, jos poliisi- ja oikeusjärjestelmämme jatkaa kaksinaismoralistista linjaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sekoitat asioita. Tekijänoikeudet eivät liity sanavapauteen, kuten muut esille tuomasi asiat.

Tekijänoikeuksien vastustajat haluavat sosialisoida luovan työn tekijöiden tulokset.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Korjaus: tekijänoikeuksien ei pitäisi liittyä sananvapauteen.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Voisiko Lauri Gröhn kertoa kenelle hän maksaa tekijänoikeusmaksuja siitä että hän on käyttänyt aakkosia?

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Olet täysin pihalla tekijänoikeuksista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Osaatko kertoa mikä olisi sivuston nimi? Netissä löytyy niitä kyseenalaisia sivustoja satoja ja harmaalla alueella olevia vielä enemmän kuin satoja.

Lobbausta on aina esiintynyt ja esiintyy vieläkin vaikka pitäisi saada ne oman edun tavoittelijat ja jääveiksi todetut tahot pysymään erossa lainsäädäntöhommista.

Maailma pyörii yhä ja muuttuu koko ajan ja on mukauduttava muutoksiin mutta ei keinolla millä tahansa kuten tämä järjetön TTIP-sopimus.

Käyttäjän Outolintu kuva
Jarno Eerola

Veikkanpa että kyseessä on Takku.net!

Ei tuossa sekoiteta tekijänoikeuksia ja sananvapautta vaan annetaan kuva siitä kuinka internettiä kontrolloidaan. Lain ja sen soveltaminen pitäisi olla tasapuolista internetissäkin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Olen asiasta kanssasi samaa mieltä, mutta esimerkeistä eri mieltä.

On ihan järjestöntä jahdata jotain kotikäyttöön musiikkia ja elokuvia lataavia (tai sen puoleen esim. kannabiksen viihdekäyttäjiä) ja sitten sallia netissä kaikenlainen yksityishenkilöiden ahdistelu, kiusaaminen ja uhkailu. Monenlaisista "vääristä mielipiteistä" rangaistaan uhkailulla, nettihäiriköinnillä ja kaikenlaisella mitä nyt satutaan keksimäänkin, itse viimeksi kirjoittelin videopelejä kritisoivan Anita Sarkeesianin nettivainoasta.

Poliisin Suomessakin pitäisi vahvemmin turvata omalla nimellään ja kuvallaan internetissä esiintyvien ihmisten turvallisuus. On nurinkurista, että avointa omalla nimellä esiintymistä toivotaan, mutta sitä ei turvata, kun taas anonyyminä pääsee kuin koira veräjästä käytännössä mistä tahansa muusta paitsi kouluammunta-/pommiuhkauksista.

Toimituksen poiminnat