Karhun karjahtelua Espoosta

VATT:n Vartiaisen opetuksilla Suomea ei pelasteta

Juhana Vartiainen on haastattelussaan arvioinut Suomen tarvitsevan lisää työperäistä maahanmuuttoa. Hän on huolestunut siitä, miten Saksa, Viro ja Ruotsi saavat runsaasti työperäistä maahanmuuttoa, mutta Suomi ei ole houkutteleva maa. Lääkkeeksi hän ehdottaa saatavuusharkinnasta luopumista.

 

Saatavuusharkinnasta luopuminen voisi aiheuttaa lukuisia kielteisiä ilmiöitä ihmisten riistosta ja jopa ihmiskaupasta alkaen. Ruotsi luopui harkinnasta, mutta heillä luopuminen on aiheuttanut lukuisia huonoja kokemuksia ja harkintaa on jälleen otettu käyttöön. Ulkomailta voidaan tuoda yhä enemmän ihmisiä Suomeen, joilla ei ole mitään hajua meikäläisistä työlainsäädännöistä tai työehtosopimuksista, ja käyttää heidän tietämättömyyttään julkeasti hyväksi.

 

Suomen ongelmia ei työperäisellä maahanmuutolla korjata. Ensinnäkin, koska Suomessa jo nyt työllisyysaste on pohjoismaiden alhaisin, uusista yt-neuvotteluja ilmoitetaan useampi viikossa ja talousnäkymät ovat kehnot, työpaikkoja ei ole. Ulkomaalaiset, jotka haluavat työpaikan, hakeutuvat tällöin muihin maihin koska tietävät, että Suomessa ei työtä ole tarjolla. Suomi houkuttelisi työperäistä maahanmuuttoa ihan itsestään, jos meillä oikeasti olisi työvoimapula ja työllistäviä yksityisen alan yrityksiä, vaikka säilytämme saatavuusharkinnan. Nyt asia ei ole näin. Meidän tulee ensin saada ne työpaikat, jotta voimme saada työntekijät.

 

Yksityisen alan yritykset ovat avain työllisyyden parantamiseksi. He tuottavat meille sen kakun, josta Suomen valtio ottaa isot palaset jaettavaksi heille, jotka sitä tarvitsevat, mutta eivät voi syystä tai toisesta olla itse kakkua tekemässä. Jotta voimme kakkua jakaa, meillä on oltava tarpeeksi kakun tekijöitä. Meidän tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin yritysten toimintanäkymien helpottamiseksi. Yhteisöveron laskeminen, josta nimenomaisesti suuret yritykset ovat hyötyneet, ei ole auttanut. Yhteisöveron lasku näyttää olleen aivan väärä toimenpide.

 

Suomessa yrityksistä reilusti yli 90% on pienyrityksiä. Tärkein askel työllisyyden saamiseksi kasvuun on helpottaa pienyritysten asemaa. Tämä onnistuu erityisesti pienyritysten päälle kaatuvaa byrokratiaa poistamalla. Riippuen millä alalla yritys toimii, erilaisia lakisääteisiä tehtäviä voi olla järkyttävä joukko. Viranomaiset eivät juurikaan keskustele keskenään ja yrittäjän pitää itse ottaa selvää kaikista mahdollisista luvista, lippulapuista ja säännöksistä, joita häntä koskee, ja ravata lukuisilla eri luukuilla hoitamassa asioitaan. Turhaa sääntelyä tulee poistaa ja asioiden hoito pitää toimia yhdeltä luukulta. Lisäksi sitä kuuluisaa alv-velvollisuuden alarajaa tulee nostaa. Alv-raja olisi hyvä olla 30 000€ ja lisäksi huojennuskäytäntöä tulee yksinkertaistaa. Pienyrittäjien työllistämismahdollisuuksia pitää myös muiden keinojen avulla helpottaa, ja keskustelu kannattaa pitää avoimena, oli se sitten paikallista sopimista, Tanskan tapaista irtisanomisen helpottamista tai pakollisten työnantajamaksujen helpotuksia.'

 

P.S. En itse juo viskiä, mutta juokaa te jotka pidätte viskistä, ja kertokaa siitä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 2008 silloinen valtiovarainministerimme Jyrki Katainen ( kok.) valisti meitä suomalaisia , että vuoteen 2020 mennessä Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa paikkaamaan huutavaa työvoimapulaansa.

Tällä hetkellä meillä on noin puoli miljoonaa työtöntä.

Juhana Vartiainenkin on varmaan yhtä oikeassa kuin Jyrki Katainen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Minussa on samaa vikaa. Kun Vartiaista kuuntelee, tulee mieleen Retuperän WPK, joka soittaa 'uudempaa torvimusiikkia' ihastuttavan tyylikkäästi 'väärin'. Molemmat panevat kuuntelemaan tarkkaavaisesti, koska viestiin on upotettu melkoinen määrä oikeaa sanomaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Omasta mielestäni Vartiainen on aina ollut suurinpiirtein ainut fiksu demari.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Kaveri voi olla fiksu, mutta hänen puheensa ovat kummeksuttavia.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Jos Suomen talouteen liittyvistä päätöksistä suurempi osa olisi esimerkiksi Vartiaisen vastuulla, saattaisi olla että menisi paremmin kuin nyt menee, ainakin taloudellisesti, mutta mistä sen tietää..

Kirjoittelin aikaisemmin kritiikkia yhdestä Vartiaisen julkaisusta, mikäli kiinnostaa lukea, mutta täytyy nyt lisätä tähän kommenttiin että "kritiikki yrityksestäni" huolimatta kyseessä on huippuasiantuntija, jonka asiantuntemusta ei ainakaan oma maallikon arvostelukykyni riitä arvioimaan. Tämä siksi että tuli jälkeen päin mieleen, että tuolla kritikoinnilla en tarkoittanut kritikoida henkilöä vaan asiasisältöä, ja siihenkään eivät rahkeet riitä.

Kannattaa katsoa vaikka tämä video:

http://www.youtube.com/watch?v=CNZlpzUy-zk

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

VATT, jonka johtoon Vartiainen Ruotsista kutsuttiin, on virasto ja sen johtaja toimii virkavastuulla.

Hän on virkamiehenä tunnettu rehellisenä, avoimena ja osaavana taloustietäjänä niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Vartiaisen tämänkertainen lausunto on osa hänen Helsingin Sanomille antamaansa haastattelua.

Tuo haastattelu kannattaa lukea kokonaan ja se onkin linkitetty Karhun mielipiteen alussa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jos ihmismäärän vähentäminen kerran helpottaisi työllisyyttä, kannattaisi ihmisten välttää hankkimasta lapsia.

Talouskasvu kohentuu parhaiten sillä että maahan muuttaa ihmisiä. He tarvitsevat asuntoja, ruokaa, palveluja ja he myöskin tuovat aina mukanaan uusia ideoita, he perustavat yrityksiä ja tekevät investointeja.

Toimituksen poiminnat