Karhun karjahtelua Espoosta

Minne virta meitä EU:ssa vie?

Suomessa on jo vuosikausia vallinnut politiikka, jonka tuloksena olemme ajelehtineet EU:ssa kuin kuollut kala virran mukana. Olemme myöntyneet EU:n omia perussopimuksia rikkoviin mekanismeihin, lainanneet lisää rahaa jo ylivelkaantuneille valtioille ja pelastaneet muiden maiden pankkeja. Olemme hyväksyneet epädemokraattisen EVM:n (1), joiden johtohenkilöillä ei kenelläkään ole mitään laillista vastuuta päätöksistä joita he tekevät. Ns. sixpack astui voimaan 2011 ja twopack 2013 (2), säädökset, jotka veivät Suomen oman päätösvallan omaan budjettiinsa. Askel askeleelta olemme luovuttaneet yhä enemmän valtaa Brysseliin.

 

Kataisen ollessa vielä pääministeri, hän Euroopan parlamentissa piti linjapuheen (3), jossa hän halusi syvempää integraatiota, hyväksyi Suomen osuuden kasvun EU:n budjetissa, lupasi auttaa muita apua tarvitsevia maita ja halusi vahvemman Euroopan. Yleisesti tunnettu tosiseikka on, että Stubb on vielä Kataista kovempi liittovaltion kannattaja. Demarit elävät Lipposen perinnön synkässä varjossa ja nyökyttelevät tyytyväisenä EU:lle. Keskusta istuu liittovaltiomyönteisessä Alde-ryhmässä ja olivat pääministeripuolue Kreikan ensimmäisen sekä Irlannin tukipakettien aikaan (4). Kataisen ja sittemmin Stubbin hallituksien toimet ovat olleet sellaisia, mihin Perussuomalaiset eivät ikipäivänä olisi voineet mennä mukaan.

 

Saksa on Emu-alueen kiistaton veturi. Mikään muu maa ei yllä lähellekään samalle tasolle, ja Saksa on määrännyt ennen Emuakin jo Erm-alueen tahdin (5). Ermillä ei mennyt hirveän hyvin ja vaikka miten joku muuta väittäisi, väitän itse, että Eurokaan ei ole ikuinen. Euro voi itseasiassa jäädä melkoisen lyhytaikaiseksi kokeiluksi, onhan jo alusta lähtien mukaan otettu maita, jotka ovat väärentäneet kirjanpitoaan ja rikkoneet yhteisiä sopimuksia. Myös Ranska ja Saksa ovat tätä tehneet.

 

Suomella on oikeastaan kolme vaihtoehtoa Euron suhteen. Joko jäämme euroon ja EU etenee nopeasti kohti liittovaltion päätepistettä, jolloin veronkanto-oikeus, tulonsiirrot ja velka olisivat yhteisiä kaikkialla EU:ssa. Tai sitten EU hiljalleen ajautuu sitä kohti, jolloin tämä nykyinen siirtymävaihe ongelmineen ja kriiseineen pitkittyy merkittäväksi. Kolmas vaihtoehto on ero. Monien talousviisaiden mukaan ero eurosta olisi onneksi kuin laastarin repäisy – aluksi kirpaisee, mutta kipu menee nopeasti ohi (6). Kelluva markka auttaisi nopeasti Suomen viennin vetämään ja taloutemme nousemaan. Kahdella muulla vaihtoehdolla Suomen hyvinvointivaltio mitä todennäköisimmin tulisi päätökseen ja eläkerahammekin menetettäisiin. Omalla valuutalla meillä täytyy olla viisas oma talous- ja rahapolitiikka ja sen tekijöitä, eikä nykyisen kaltaisia epäitsevarmoja federalisteja, jotka tietävät olevansa kykenemättömiä hoitamaan rahapolitiikkaa ja siksi antavat sen Brysselin byrokraattien käsiin.

 

Ero Eurosta on selkeä tavoite. Sitä pitäisi myös olla eron EU:sta. Suomi liittyi 1974 EEC -vapaakauppasopimukseen, ja tavaroilla oli hyvin vapaa liikkuvuus, kun iso osa tulleistakin poistui 1977 (7). Ilman EU:ta Suomella olisi mahdollisuus solmia vapaakauppasopimuksia juuri niiden kanssa joiden lystää. TTIP-sopimuksella EU:n ja USA:n välillä voi olla arvaamattomia riskejä, joita Suomi joutuu kantamaan. Ei-EU-Suomi voisi itse solmia omat sopimuksensa, eikä meillä olisi pelkoa mm. pohjavesivarantojemme tulevaisuudesta. Passintarkastukset ovat nykyään hyvin nopeita operaatioita ja rajanvalvonnassa on paljon positiivisia hyötyjä. Nykyajan sähköisessä verkkomaailmassa kansainväliset opiskelijavaihdot hoituu jo nyt EU:n ulkopuolisista maista näppärästi. Myös monet muut Suomelle hyvin haitalliset direktiivit ja säädökset jäisivät unholaan. Suomen valtio säästäisi satoja miljoonia euroja vuodessa EU-maksuissa ja voisi tukea omaa maatalouttaan vähemmällä byrokratialla ja sääntelyllä siinä välissä.

 

On raukkamaista pelotella, että ilman EU:ta Suomi olisi kadotuksessa. Maailmassa on 168 valtiota, jotka eivät ole EU:n jäseniä ja monella niistä menee aika hyvin. Suomen osaamisella, jota voisimme itsenäisesti omilla päätöksillämme vahvistaa, meillä on loistavat mahdollisuudet. EU:n painolastin karistua harteiltamme voimme kehittyä harppauksin eteenpäin. Etenkin, jos Iso-Britannia päättää erota EU:sta, on Suomen seurattava välittömässä vanavedessä.

 

1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_vakausmekanismi

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Sixpack_(European_Union_law)

3. http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/puheet/puhe/fi.jsp?oid=382879

4. https://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20110224Tietoa/name.jsp

5. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Exchange_Rate_Mechanism

6. http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/11/25/ex-jenkkiministeri-suomelle-miettisitte-edes-eroa-eurosta/201316369/12

7. http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_yhteis%C3%B6#Historia

 

Muuta mielenkiintoista lukemista:

"Nolo totuus Suomen ehdottamista kriisilääkkeistä": http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/08/19/nolo-totuus-suomen-ehdottamista-kriisilaakkeista/201235862/12

"Yale-professorin terveiset: karsikaa euroaluetta": http://uutiset.perussuomalaiset.fi/yale-professorin-terveiset-karsikaa-euroaluetta/

"EKP toistaa muinaisen Rooman pankkivirheitä": http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/10/26/ekp-toistaa-muinaisen-rooman-pankkivirheita/201414815/12?pos=rap-3-2

"When Can We All Admit the Euro is an Economic Failure?": http://economistsview.typepad.com/timduy/2013/04/when-can-we-all-admit-the-euro-is-an-economic-failure.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Toivottavasti kuljemme kohti suuntaa jossa unioni voi rajoittaa omien virkamiestemme ja poliitikkojemme mahdollisuutta kyykyttää kansalaisia mielivaltaisesti.
Nykyään pahimmista oikeusmurhista voi sentään valitaa eu:n tuomioistuimiin. Onneksi. Silti varsinkin täällä Suomessa elämme maassa jossa kaikki on kielletty ellei sitä ole erikseen sallittu. Ilmankos melkein missä tahansa muualla unionissa menee paremmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toivottavasti kuljemme kohti suuntaa jossa unioni voi rajoittaa omien virkamiestemme ja poliitikkojemme mahdollisuutta kyykyttää kansalaisia mielivaltaisesti."

Niin että annetaan niitten unionin poliitikkojen ja virkamiesten kyykyttää meitä. Bloki oli täyttä asiaa ja tämä liittovaltiokehitys järjettömän rahapolitiikan kanssa pitäisi olla esillä tärkeimpänä vaalikysymyksenä. Viime ek-vaalien tärkein esillä ollut asiakysymys oli tukipaketit ja siinä SDP ja monet muut puolueet suoraan valehtelivat äänestäjille.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Mikä niistä eu:n virkamiehistä tekee yhtään sen parempia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kun Suomi siirtyi markasta euroon, markka lakkasi olemasta valuuttana sen jälkeen kun sen arvo oli sidottu euron vaihtokurssiin. Jos Suomi eroaisi euroalueesta, euro kuitenkin jatkaisi olemassaolevana vahvana kansainvälisenä reservivaluuttana omaa elämäänsä, jolloin tulisi merkittäviä omaisuudensuojaan ja kansainvälisiin velkasitoumuksiin liittyviä ongelmia.

  • Jos Suomi ei maksaisi euromääräisiä velkojaan niiden erääntymishetken kurssin mukaan, vaan eurosta eroamisen aikaisen markkamääräisen summan mukaan, se olisi luottoluokittajien ja sijoittajien silmissä velkojen osittainen laiminlyöminen.
  • Euromääräisten tilien pakottaminen markkamääräisiksi ja niiden devalvoiminen loukkaisi omaisuudensuojaa, jos ei olisi oikeutta ajoissa valita rahojen säilyttämistä euromääräisinä ja siirtämistä johonkin maahan, joka euroalueella pysyy.
  • Euromääräisten pankkilainojen pakottaminen markkamääräisiksi loukkaisi kyseessä olevien pankkien investointisuojaa.

Suomi jää erittäin katastrofaaliseen jamaan, jos euroalueesta eroaminen millään tavalla tapahtuu likaisesti ja vastuita kiertäen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://yle.fi/uutiset/kreikassa_selvitetaan_outoja...

"Kreikassa selvitetään outoja rahasiirtoja – virkamiehet vieneet ulkomaille 1,45 miljardia euroa
Tutkinnan kohteena on yli 5 000 ihmistä, joista jokainen on siirtänyt ulkomaille keskimäärin 275 000 euroa..."

Siinä sitä on suomalaisten veronmaksajien rahat puliveivattu ,kuten eun politiikkaan ja tapoihin kuuluu.Mikä maa,mikä valuutta,mikä lammaslauma.Lisää tukipaketteja,italiassakin kaatuu kohta pankit.Suomi haluaa maksaa!
Kyllä vielä menee liian hyvin kansalla kotimaassa,eihän ne vasta kuin jonota terveyskeskuksiin ja mene kauppojen ovista läpi kun on tarjouksia..

Kohta saavat tapella leivästä verissäpäin, kun eu kunto alkaa olla kohdillaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei kai rahojen siirtäminen ole laitonta, vaan se, jos nostettaessa niitä palkkatuloina tai pääomatuloina niistä ei ole maksettu veroja tai jos siirrettävät rahat eivät ole omia? Rahan siirto epäluotettavan maan epäluotettavista pankeista luotettavempien maiden luotettavempiin pankkeihin on täysin normaalia. Suomalaiset eivät tätä tosiasiaa ole joutuneet onneksi vielä omalla EU-taipaleellaan kohtaamaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Persut eivät tavoittele virallisesti eroa euurosta mutta nämä yksittäisten aktiivien massapostaukset eroeurosta kertovat kentän paineesta. Mihin siis luottaa?

Ainakin siihen että jos nuo ovat askeltakaan lähempänä mahdollisuutta päästä kyykyttämään niin kannattaa ajoissa siirtää eläkesäästöt pois Suomesta. Lainaa ei kannata ottaa eikä yritystä perustaa. Ja jos mahdollista, sopia palkoista sidottuna euroon koska jatkossa voi meno vähän kylmätä palkansaajaa, vuokralla asuvaa tai velallista.

Karhukin voisi väyrysmäisen maalailun sijaan rehellisesti kertoa mihin kuvailemistaan vaihtoehdoista on naulannut kannattamansa ettei jaarittelu mene mukavien juttelemiseksi. Äänestäjillä on oikeus odottaa edes sitä.

Itse asiassa näin hallintoalamaista helpottaisi kun joka ikinen PS:n valittama asia (taitaa olla miljoonissa) kerrottaisiin konkreettisesti miten se aiotaan ratkaista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Perussuomalaisten kannattaa vaalistrategiassaan ottaa huomioon myös se, että Suomen ja Euroopan Unionin poliittinen ilmapiiri on ratkaisevasti muuttunut tämän vaalikauden kuluessa.

Ensimmäinen kulminaatiopiste oli kun Euroopan Keskuspankki aloitti valtionvelkakirjojen oston jälkimarkkinoilta, koska siinä vaiheessa kriisimaiden tukemisen ongelmat vaihtuivat suurilta osin keskuspankin taseen paisumisesta aiheutuvaksi tulevaisuuden inflaatioriskiksi, jolloin samalla harvinaistui tarve kierrättää epäsuosittuja EU-paketteja erikseen jäsenmaiden parlamenteissa. Osa pakettipelistä on myös ulkoistettu jäsenvaltioilta EVM:lle.

Toinen vielä merkittävämpi kulminaatiopiste oli se, kun Krimillä putkahti Venäjän armeijan tunnuksettomia joukkoja aseineen esiin kuin tyhjästä. Tämän jälkeen suuren osan liikkuvista äänestäjistä mieli muuttui suuntaan, että EKP:n taseriskiä suurempi riski olisikin Venäjän suora sotilaallinen uhka. Myös tarve lähestyä NATO:a on tunnustettu enemmässä tai vähemmässä määrin. Kyynisimmät näkevät tilanteen sellaisena, että sen kansallisen itsemääräämisoikeuden, minkä Suomi yrittäisi läntisiltä liittoumilta itselleen palauttaa, Suomen pitäisi ennen pitkää Venäjälle luovuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sen kansallisen itsemääräämisoikeuden, minkä Suomi yrittäisi läntisiltä liittoumilta itselleen palauttaa, Suomen pitäisi ennen pitkää Venäjälle luovuttaa."

En nyt voisi kuvitella järjettömämpää visiota eikä tuolle näkemykselle löydy mitään perustetta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Ensimmäisen ongelman allekirjoitan täysin. Ainoa vaihtoehto päästä eroon, ei vain Kreikan, vaan myös Ukrainan velkojen kollektiivisesta maksamisesta tästä maailman tappiin on hankkiutua eroon EU:sta.

Toisen kohdalla ryhdyn hieman kriittisemmäksi, koska siinä ei ole "ainoaa" vaihtoehtoa. Krimin miehittäminen EI PUTKAHTANUT TYHJÄSTÄ.

USA on omissa arvioissaan jo vuosia laskenut menettävänsä Krimin, kun Ukraina liitetään NATOon. Krimin miehitys oli siis vain ajan kysymys sen jälkeen, kun EU ja USA sponsoroivat vallankaappauksen Ukrainassa.

Jos edellinen kuulostaa sinusta salaliittoteorialta, kaiva edes hieman historiaa. Mieti samalla miksi valtamedia koettaa henkilöittää kaiken pahan Putiniin. Uusi Osama bin Laden? Sillä erolla, että toinen näistä uhosi lähettämissään videoissa.

Kyynisimmät näkevät tässä kansallisen itsemääräämisoikeuden menettämisessä useita vaihtoehtoja, joista "ei tehdä mitään" -vaihtoehto on antaa Stubbin myydä meidät puskuriksi NATOn ja Pietarin väliin, joko NATOn tai EU:n ja TTIP:n avulla.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Blogin pitäjä kirjoittaa: "Monien talousviisaiden mukaan ero eurosta olisi onneksi kuin laastarin repäisy – aluksi kirpaisee, mutta kipu menee nopeasti ohi".

Kyllä se olisi samankaltainen piristävä episodi kuin vuoden -91 kellutus. Mukava olisi asuntovelallisenkin huomata, että kas kummaa kun pääoma kasvoi eikä vakuudet enää riitä. Firmojakin kaatuisi taas kuin keiloja, kun sama tilanne toistuisi siellä. Mitä tapahtuisi valtiovelalle? Ei se ainakaan vähenisi.

Jos eroa Eurosta tosissaan alettaisiin suunnittelemaan, niin siinä olisi hatussa pitelemistä, kun pääomat virtaisivat vauhdilla ulos maasta.

Aina keino lienee toteuttaa sisäinen devalvaatio. Se on riittävästi mitoitettuna toimenpiteenä niin raju, ettei sillä kyllä ääniä kalastella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aina keino lienee toteuttaa sisäinen devalvaatio."

No mites tässä asuntovelallisella kun palkkaa lasketaan tuollainen 20%, eli sama kuin ulkoisessa devalvaatiossa. Sisäinen D on kaikin tavoin huonompi malli eikä ole edes käytännössä mahdollinen koska talous laskee kaikissa toimissa ja toiminta siirtyy ulkomaille.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Enpä ole aivan samaa mieltä. Sisäinen devalvaation voi viisaat kohdistaa hallitusti sinne, minne pitääkin, mutta ulkoinen romahtaa läpi ilman kontrollia.

Millä perusteella toiminta siirtyisi ulkomaille? Ainakin on varmaa, että pääomia siirtyisi laajassa mittakaavassa ulkomaille jos Eurosta erotaan.

Todennäköistä on kuitenkin se, ettei mitään mittavaa sisäistä devalvaatiota saada aikaan - ei ole poliittista rohkeutta eikä myöskään tule eroa Eurosta. Sillä kun on vielä vähemmän kannatusta vallan kammareissa.

Lopputulema voi olla että kunhan kurjuus riittävästi tiivistyy, niin sitten kääritään hihat.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #12

Monen asiantuntijan mukaan sisäinen devalvaatio on vuosikymmenien kurjistamisprosessi. Tavallinen kansa kärsii suunnattomasti, mutta eliitti porskuttaa. En voi hyväksyä sisäistä devalvaatiota, juuri se on nyt esim. Kreikassa tapahtumassa. Ulkoisessa devalvaatiossa ulkomaiset rahavirrat karkaavat hetkeksi maasta. Mutta kelluvan valuutan ansiosta jo parin vuoden sisällä maa alkaa näyttämään houkuttelevalta sijoituskohteelta, jolloin pääomat palaavat entistä kovemmalla rytinällä takaisin. Kelluva Ruotsin kruunu on auttanut Ruotsia huomattavasti vuoden 2008 jälkeen. Lisäksi itsenäisessä päätösvallassa olevan talous- ja rahapolitiikan avulla pystymme tekemään itsellemme edullisia ja järkeviä ratkaisuja. Toki vastuu on omissa käsissä, ja jos sössitään, syyllisiä ei tarvitse etsiä kaukaa, jos sössijät suostuu oman sössintänsä myöntämään.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #13

Ei vientiteollisuus eikä valtionjohto liputa Eurosta eron puolesta ja eliitti porskuttaa varmasti molemmissa vaihtoehdoissa. Kreikan tilanne on lohduton, mutta emme onneksi ole lainkaan niin syvällä. Ruotsi on lähtökohtaisesti meitä paljon vahvempi monipuolisemman vientiteollisuuden ja vanhoja peruja olevan vaurauden vuoksi. En oikein usko, että Ruotsilla menisi tällä hetkellä sen huonommin, jos olisivat Eurossa.

En ole rahapolitiikan asiantuntija, mutta ero Eurosta kuullostaa minun korviini roskat maton alle ratkaisulta. Minulla ei ole ainakaan ikävä markka-aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Millä perusteella toiminta siirtyisi ulkomaille?"

Lue nyt vaikka uutisista. Seuraa Kreikan sisäistä devalvaatiota josta jo mainittiin, vaikuttaako onnistuneelta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #14

Vertaus ontuu, Kreikan tilanne on täysin toinen.

Jouni Peltoniemi Vastaus kommenttiin #15

Kerropa sitten edes yksi esimerkki onnistuneesta sisäisestä devalvaatiosta, joka ei ole johtanut lisäkurjistumisen, työttömyyden kasvuun ja joukkopakoon.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #19

Saksan keinot olivat sinänsä oikean suuntaisia, kaikkea jäykkyyttä kaikissa muodoissaan täytyy karsia. Toinen puoli tuota mitalia on tämä: jos Suomi tekee vastaavan 10-15 vuotta Saksaa myöhässä, olemme "vastavaiheessa", jonka jopa DI varmaan ymmärtää hankalaksi tilanteeksi.

Tähän esimerkiksi Suomen ja Saksan tilanteen erilaisuuteen ei euron sisällä ole näkyvissä ratkaisua, jollei sellaiseksi lasketa syvää liittovaltiota, jossa Suomi nielaistaan Saksaan ja osamme on olla Saksan Pihtipudas (jota usein käytetään kohtuuttomasti sen kuuluisan mummon asuinpaikkana).

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Hyvä kirjoitus. Samaa mieltä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Katainen: "Hallitukseni kannattaa integraation syventämistä niin kauan, kun se on reilua kaikkia jäsenvaltioita kohtaan."

Valitettavasti se ei ole koko 2000-luvulla ollut reilua kaikkia jäsenmaitaan kohtaan. Siitä pitkästä korpivaelluksesta voisi keskustella: Miten kauan näitä EU:n talousharjoituksia on jatkettava, ennen kuin tuo "reiluus kaikkia jäsenvaltoita kohtaan" viimein ymmärretään toiveajatteluksi?
Vaihtoehtoja on sanottu olevan kaksi:
1) Liittovaltio täysine yhteisvastuineen - jota suurin osa eurooppalaisista ja poliitikoistakin (oman ilmoituksensa mukaan) eivät halua, tai
2) euroalueen purkaminen hallitusti ja EU:n muokkaaminen kevyemmäksi hallinnoksi ja lähinnä vapaakauppaa helpottavaksi talousalueeksi.
Toinen vaihtoehto on ollut pitkään kiistan kohteena, mutta sen taakse taitaa kertyä yhä enemmän kansalaisia, kun euro- ja velkakriisit taantumineen ovat pian jatkuneet ajallisesti pitempään kuin toinen maailmansota.
Ne, joilla on mennyt hyvin, eivät aina koe todellisuutta, kuten massatyöttömyydessä elävät...

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Purkaminen kuulostaa hyvältä, mutta en pidä realistisena menettelyä, jossa byrokratia ei kasvattaisi itseään. Kyllö se on purettava romuttamalla ja sitten EEC:n päälle uudelleen varovasti voi jotain rakentaa.

Schengen joutaa romukopapan. Euro saa olla, mutta samanlaisena ulkovaluuttana kuin dollari; sopimuksia voi tehdä valuutassa, jos uskaltaa.

Direktiivitehdas Brysselissä on itseään ruokkiva byrokraattikasauma, jolla ei saa olla valtaa sanella mitään. Jos direktiivitehdas pystyy luomaan jonkin direktiivin, jonka kaikki maailmassa tai edes läntisessä Euroopassa HALUAVAT ottaa ohjenuorakseen, silloin se on todelle DIREKTIIVI eli suuntaa antava eikä MÄÄRÄYS.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomella on vain yksi mahdollisuus vaikuttaa: ero EU:sta.

On se nyt merkillistä, että vielä 20 vuoden jäsenyyskokemuksen jälkeen ei tajuta, että EU:ssa asioista päättävät suuret jäsenmaat, erityisesti Saksaja Ranska, suvereenisti, eikä sellaisten täivaltioiden mielepiteistä, kuten Suomi, joiden asukasluku on alle 2 % väkimäärästä ja taloudelliset resurssit liittovaltion toiseksi heikoimmat (varsinaisista osavaltioista vain Irlanti on köyhempi kuin Suomi), piittaa kukaan. Ei kukaan. Vaikka kuinka oltaisiin "kovassa ytimessä". Kun voimaa vääntöön ei ole, sitä ei ole. Ja sillä hyvä.

Timo Soini menetti uskottavuutensa pyörtäessään EU-kantansa ja syödessään euro-periaatteensa. Persut menetti uskottavuutensa, kun sen kansanedustajat eivät reagoineet tähän takinkääntöön mitenkään.

Onko meillä ensi vaaleissa enää yhtään puoluetta, joka vaatisi Suomen itsenäisyyden palauttamista?

Toimituksen poiminnat