Karhun karjahtelua Espoosta

Perspektiiviä maahanmuuttopolitiikkaan Nepalista

  • Karhu Nepalissa
    Karhu Nepalissa

Olen ollut Nepalissa nyt viisi päivää, Asmitan, Demo Finland ry:n, Odhikarin ja MaMa:n järjestämässä koulutuksessa ”Youth creating solutions for meaningful participation”, jossa teemana on ”Women in Decision making”. Osallistujia on neljästä maasta: Suomesta, Sloveniasta, Bangladeshista ja Nepalista, yhteensä reilu parikymmentä naista. Koulutuksessa on tähän asti tuotu esille etenkin naisten hyvin hankalaa tilannetta Bangladeshissa ja haastavaa ympäristöä Nepalissa. Suomen maine täällä on tosi hyvissä kantimissa, muut osallistujat katsovat Suomea malliesimerkkinä siitä, miten naiset ovat mukana yhteiskunnassa.

 

Bangladeshissa tilanne on ehdottomasti huonoin. Tytöt usein pakkonaitetaan n. 13 – 16 -vuotiaina itseään vanhemmille miehille ja he saavat lapsia lapsina. He kokevat runsaasti erilaista väkivaltaa, raiskauksia, happohyökkäyksiä ja alistavaa kohtelua. Heidän miehet voivat pahoinpidellä ja jopa tappaa heidät, jos he eivät saa tytön perheeltä kunnollisia myötäjäisiä. Ihmisoikeusjärjestö Odhikarin tilanne maassa on erittäin vaikea. Hallitus vakoilee ja kuulustelee järjestön vapaaehtoistoimijoita ja onpa heitä vain kadonnutkin. Kukaan ei tiedä, missä kadonneet ovat ja mitä heille on tapahtunut. Maassa ei ole minkäänlaista demokratiaa.

 

Nepalissa tilanne on hieman parempi. Täälläkin tosin naisilla on vähän sananvaltaa perheen asioihin, vanhemmat päättävät tyttärensä puolesta tämän puolison ja naimisiin mennään n. 20 – 24 -vuotiaina. Politiikassa naisia on mukana ja Nepalin perustuslakiparlamentissa on kovin naisedustus koko Aasiassa. Naiset eivät kuitenkaan pääse ”perustasolta” eteenpäin ja usein he eivät pääse varsinaiseen päätösentekoon mukaan, vaikka ovat edustettuina. Nepalin uusi perustuslaki ei edelleenkään anna kansalaisuutta naisen lapselle, jos isä on toisesta maasta. Paljon tasa-arvoa koskevia lakeja on tehty ja kansainvälisiä sopimuksia kirjoitettu, mutta ne eivät toteudu lainkaan käytännössä.

 

On ilo ja kunnia kuunnella näiden bangladeshilaisten ja nepalilaisten naisten rohkeaa taistelua siitä, että he saisivat äänensä kuuluviin, heidän asema parantuisi ja tasa-arvo alkaisi toteutumaan paremmin. Miehet vähättelevät heidän mielipiteitään, alistavat, haukkuvat, nollaavat, eivätkä usko, että naisilla olisi mitään järkevää sanottavaa. Tämä on äärimmäisen surullista.

 

Suomessa meillä on täsmälleen sama tilanne. Mielipiteet haukutaan täysin lyttyyn, nollataan, uhkaillaan, pidetään vähempiarvoisina. Nämä henkilöt, jotka pitävät omaa mielipidettään täysin oikeana ja toisen vääränä, he eivät ole miehiä Bangladeshissa, jotka alistavat naisiaan. He ovat heitä, ketkä eivät salli minkäänlaista maahanmuuttopoliittista keskustelua Suomessa, eivätkä hyväksy sitä, että on olemassa mielipiteitä, joiden mielestä Suomen pitäisi tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaansa. Nämä ”suvaitsevaiset” ovat niitä, jotka syyllistyvät raiskauksiin ja happohyökkäyksiin. Mutta mikä pahinta, Suomessa ei ole ihmisoikeusjärjestö Odhikaria tai naisverkosto Asmitaa puolustamassa ja raportoimassa siitä, miten maahanmuuttokriittisiä kohdellaan.

 

Tämä todellakin aiheuttaa turhautumista, suuttumusta, voimattomuutta ja surullisuutta meissä, ketkä haluavat tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja asiallista keskustelua. Voimme sortua ylilyönteihin. Niin nämäkin naiset ovat erittäin turhautuneita ja vihaisia. Heidän ääni ei kuulu. Meidän ääni ei kuulu. Demokratiassa on erityisen tärkeää, että jokaisen ääni kuuluu ja jokainen otetaan vakavasti. Demokratia Suomessa on kuolemassa, ellemme toimi pian. Seuraavaksi se ei ole maahanmuuttokriittinen mielipide, jota haukutaan. Se voi olla jotain todella paljon vakavampaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomessa on maahanmuuttokriittinen puolue hallituksessa. Maahanmuuttopolitiikasta keskustellaan jatkuvasti ja kaikkialla. Katso vaikka tämänpäivän suosituimmat blogit täällä US. Tarkentaisitko vielä tietojasi suvaitsevien tekemistä raiskauksista ja happohyökkäyksistä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ottaen huomioon, että maahanmuuttokriittiset kärkitahot istuvat hallituspuolueessa ja ovat saaneet levittää rauhassa ilosanomaansa, tänäänkin massiivisesti Hesarissa, ja kun valtion kakkospestissäkin istuu maahanmuuttokriittinen poliitikko - en oikein ymmärrä blogistin samaistumistunteita happohyökättyihin Bangladeshin naisiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olet saanut osallistua tuollaiseen seminaariin Nepalissa, siitä olisi kiinnostuksella lukenut raporttia enemmänkin. Ei olisi kannattanut pilata juttuasi tuollaisella kaistapäisellä rinnastuksella.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Huomaatko itse, mitä teet? Onko naisasiaa ajavat bangladeshilaiset kaistapäisiä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hekö rinnastivat omaa tilannettaan suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Suvi, en sinuna ratsastelisi bangladeshin naisten kohtalolla ja yrittää rinnastaa sitä auvoisaan poliittiseen valtaanne tässä maassa. Perussuomalaiset voivat satsata miellyttävään poliittiseen keskusteluun jos haluavat.

Tänäänkin Halla-aholta tiedusteltiin Hesarissa, voisiko Halla-aho hieman hillitä vihaa. Hän heittäytyi ymmärtämättömäksi ja piti ajatusta outona että hänellä olisi mitään vaikutusta kenenkään käytökseen.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Neljä ensimmäistä kappaletta antoivat ymmärtää, että kirjoittajana on kerrankin perussuomalainen, joka on vilpittömän oloisesti pienen ihmisen asialla.
Sitten alkoikin perinteinen happohyökkäys, johon ei ksylitoli tehoa.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Eihän tietenkään nepalilaiset naiset ole pienen ihmisen asialla. Demokratiaa ei tarvita, haukkuminen on jees.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tässä blogikirjoituksessa esitetty rinnastus lienee typerin perusuhriutuminen, mikä Puheenvuoroon on ikinä selvin päin kirjoitettu. Ne, jotka oikeasti haluavat tutustua ihmisoikeusasioihin, voivat suunnata esimerkiksi Amnestyn sivuille ja jättää tällaiset sorretuilla ratsastavat kirjoitelmat vähemmälle huomiolle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jättää tällaiset sorretuilla ratsastavat kirjoitelmat vähemmälle huomiolle."

Ketkähän Suomessa sorretuilla ratsastavat.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Naiset ympäri maailman sitten uhriutuvat, kun miehet pitävät heitä epäkelpoina toimimaan politiikassa? Minä en uhriudu. Minun kirjoitukseni tarkoitus on puolustaa demokratiaa. On erittäin surullista, että et sitä näe. Minä todellakin toivon, ettemme koskaan Suomessa päädy siihen tilanteeseen, että demokratiaa ei ole. Minä taistelen demokratian puolesta, tässä kirjoituksessani, ja tulevaisuudessakin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

"Suomessa meillä on täsmälleen sama tilanne." - Ei ole. Tiedät sen itsekin aivan hyvin.
Mutta kirjoituksesi alkuosa oli hyvin kiinnostava ja läheltä nähtynä valaiseva. Kiitos siitä.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Olisit nyt vaan kertonut enemmän tuosta koulutuksesta sekä naisten asemasta Nepalissa ja Bangladeshissa. Kirjoituksesi alku oli mielenkiintoinen. Ehkä voisit kirjoittaa aiheesta ja kokemuksistasi siellä myöhemmin toisen blogikirjoituksen?

Loppupäätelmistä tuli vähän sellainen fiilis, että kyllä tämä maahanmuuttokriittinen porukka sekin elää omassa kuplassaan. Nimittäin tällaisena politiikan ulkopuolisena tavan tallaajana tuntuu välillä, että ei täällä muut oikein enää ääneen pääsekään kuin te.

Jaakko Häkkinen

Muistutetaanpa kommentoijille, mitä Suvi oikeasti kirjoitti:
"Suomessa meillä on täsmälleen sama tilanne. Mielipiteet haukutaan täysin lyttyyn, nollataan, uhkaillaan, pidetään vähempiarvoisina."

Voiko joku rehellisesti väittää, ettei yhteiskunnallisessa keskustelussamme olisi tilannetta, jossa maahanmuuttokritiikittömyys on Pyhä ja Auvoinen Ainoa Oikea Usko ja maahanmuuttokriittisyys paha?

Jos väitätte ettei tilanne ole tällainen, niin sanokaa, että maahanmuuttokriittisyys on aivan yhtä hyväksyttävä näkemys kuin maahanmuuttokritiikittömyyskin. Mikäli asia onkin näin, niin mistä johtuu maahanmuuttokriittisten massiivinen demonisointi? Miksi heidät halutaan leimata rasisteiksi esim. näillä vastamielenosoituksilla?

Esimerkiksi MTV:n kyselyssä oli 25 000 vastaajaa, joista 88 % vastasi, ettei rajoja tulisi pitää auki. Sen sijaan rasisteja on tutkimusten perusteella korkeintaan 20 %.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ja haukkujina ovat miehet? ...
Lue teksti, Jaakkoo-kulta.

Jaakko Häkkinen

Ei tuossa lainaamassani kohdassa puhuttu mitään miehistä.
Se, että vastaavuus ei ole 100-prosenttinen, ei tarkoita että se olisi olematon tai surkea.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Epätoivoisin aasinsilta pitkään aikaan. Mutta jollain tavoin huvittava ja siinä on sentään jotain uutta. Perussuomalaisen uhriutumisen uusin muoto on siis nähty. Nyt tietysti olisi hyvä jos rinnastettaisiin tämä Suvin ja Jaakon huoli siihen todellisuuteen joka asiassa oikeasti on. Eli puhun tappouhkauksista, ahdistelusta, törkyviesteistä, facebook-tilien väärien ilmiantojen avulla sulkemisista yms jota maahanmuuton puoluesta puhuvat ja vapaaehtoistyöhön ryhtyneet saavat. Toivon, että Suvia tai Jaakkoa ei ole tästä asiasta ahdisteltu, mm minua toki on, mutta kun olen toisella puolella aitaa joten ei kai sitä lasketa ;)

Valitan Suvi, niin kauan kun aatetoverisi tässä asiassa katsovat vapaudekseen kohdella muita ihmisiä todella törkeästi en voi ottaa kovin vakavissani tuota vertaustasi.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Oletko ikinä ajatellut, että huonoon käytökseen syyllistyvät eivät mielestäni ehkä ole aatetovereitani? Sinä tietenkin voit ajatella niin, mutta minä en välttämättä. Minuakin haukutaan, ja törkeästi käyttäytyvät ovat haukkuneet minuakin suvakiksi. Suvakkien mielestä olen taas jotain ihan muuta. Minä ihan oikeasti toivon, että tämä vastakkainasettelu loppuu ja me päästäisiin asiallisesti keskustelemaan maahanmuuton haasteista ja ongelmista. Mutta saamani kommentit tähänkään ketjuun ei hirveän valoisalta näytä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Et siis koe, että oma kirjoituksesi olisi ollut mitenkään leimaava tai asiaton? Tuolla nimittäin voi olla vaikutusta. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu Vastaus kommenttiin #18

En oikeastaan. Tarkoitukseni oli herättää ihmisiä ja saada heidät ajattelemaan toisestakin perspektiivistä. Tietenkin jos haluaa kokea kaiken loukkaavana, ei pysty astumaan pois omalta mukavuusvyöhykkeeltään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #19

Rinnastit Suomen ja ns suvaitsevaiset juuri hyvin raakaa väkivaltaa harjoittaviin ryhmiin ja et pidä sitä loukkaavana? Mutta rasismitermiä pidät? Ihan oikeasti?

Jaakko Häkkinen

Markolle tiedoksi:
- Minä en liity tähän muuten kuin muistuttamalla Suvin ydinpointista, joka monella kommentoijalla on mennyt ohi jakelun.
- En ole persu vaan puolueeton ja liukuva äänestäjä.

Tiedoksesi, että maahanmuuttokriittisetkin ovat saaneet vihapostia ja FB-tilien häirintää osakseen.

Toimituksen poiminnat