Karhun karjahtelua Espoosta

Välikysymys Suomen suunnasta olikin näytelmää

  • Ansiotuloverojen kehitys 2011 - 2015, lähde: Veronmaksajat
    Ansiotuloverojen kehitys 2011 - 2015, lähde: Veronmaksajat

SDP jatkoi totuttua näyttelemistään vähävaraisten etujen puolustajana tämänpäiväisessä välikysymyksessä ja jatkoi jo lähes vuoden kestänyttä valitustaan siitä, miten nykyhallitus kurjistaa pienituloisia ja vähävaraisia. On erittäin harmillista, että SDP:n uskomattoman kelpaamaton soppa maistuu monelle, sillä faktoja tarkastelemalla huomaa, että keitto on mennyt piloille jo aikoja sitten ja haisee mädälle.

 

SDP oli siis hallitusvastuussa 2011 – 2015. Tämän neljän vuoden aikana he ehtivät tehdä jos jonkinnäköisiä asioita. Koulutuksesta leikattiin suhteellisesti enemmän kuin nykyhallitus, verotusta kiristettiin useasti myös pienituloisilta, mutta yhteisöveroa laskettiin suuryritysten eduksi, valtion omaisuutta pistettiin lihoiksi ja monesta sosiaalietuudesta leikattiin.

 

Mitä nykyhallitus on tehnyt? Pieni- ja keskituloisten verotusta on kevennetty, takuueläkettä nostettu, solidaarisuusveroa ja pääomatuloveroa on nostettu rikkaimmilta, alv-kannat on jätetty rauhaan ja maahanmuuttolakeja kiristetty. Suurin yksittäinen leikkaus onkin tehty kehitysapuun, 300 miljoonaa euroa (jonka SDP haluaisi kumota) ja ministereiden kustannuksista sekä puoluetuista on leikattu.

 

SDP teki monenlaisia konnuuksia. Etenkin sähköverkkojen myynti Carunalle on monien mielestä hyvin anteeksiantamatonta. Yhteisöveron roima pudotus on ollut myös kova pala. Monet suuryritykset, Nordea etunenässä, hyötyi yhteisöveron laskusta huomattavia summia, mutta silti pisti yt-neuvotteluissa satoja työntekijöitä pihalle ja jatkoi veroparatiisi-kikkailujaan. Pienituloisia SDP rankasi sekä ansiotuloverojen nostolla, mutta myös alvin nostolla. Ruuat ja lääkkeet kallistuivat. Samaan aikaan he yhä saavat ay-liittojen kautta verovapaita osinkoja VVO:lta, joka kerää melkoisia asuntovuokraustoiminnan voittoja pienituloisten selkänahasta, ja suoraan myös valtiolta asumistuen muodossa. SDP etunenässä oli solmimassa EVM-sopimusta, johon Suomi joutui tuolloin maksamaan yli 11 miljardia euroa pääomaa. Kreikkavakuudetkin olivat silmänlumetta.

 

Uusi hallitus sai nimenomaan kansalta valtuuden kevään 2015 eduskuntavaaleissa muuttaa Suomen suuntaa. Vaalipuheita ei olla peruttu, sillä vaalien alla kerrottiin selvästi, että Suomi on taloudellisesti hyvin vaikeassa tilanteessa, budjettia on tasapainotettava ja leikkauksilta ei voida välttyä. Tämä linja vetosi kansaan, eikä holtiton velkaantuminen. SDP yritti edellisessä hallituksessa huonoin tuloksin pysäyttää ylivelkaantumista käymällä pienituloisten kukkarolla ja työttömyyskin kasvoi lähes ennätyslukemiin. Nykyhallituksella onkin kova työ korjata nämä merkittävät tuhot ja samalla huolehtia vähävaraisista, lisätä työllisyyttä ja parantaa yritysten asemaa. Muun muassa pienyrityksille jo kohdennetut alv-maksuhelpotukset tuovat lisää toimeliaisuutta ja työpaikkoja. Viron yritysveromallista laaditaan selvitystä, joka voisi toteutuessaan tuoda todella ison parannuksen yrityksien investointihalukkuuteen.

 

Kriittinen medianlukutaito olisi ensiarvoisen tärkeää nykyaikana, eikä mediankaan tulisi kenties purematta niellä kaikkea propagandaa, jota heille suolletaan. Nettiaikana on tarjolla vapaa pääsy lukemattomaan määrään tietoa. Hakemalla tietoa verotusmuutoksista, Suomen valtion taloudesta ja valtion budjetista sekä Eduskunnan ja ministeriöiden sivuja seuraamalla löytää varmasti objektiivisemman näkemyksen siitä, mitä Suomessa oikeasti tapahtuu. Köyhiä ei kurjisteta tai ole unohdettu, rikkaat eivät saa rauhassa rikastua ja humanitääristä maahanmuuttoa laitetaan kuriin.

 

Viitteet:


SDP:n koulutusleikkaukset: http://www.vapaasana.net/artikkelit/2016/03/sinipunahallitus-leikkasi-koulutuksesta-enemm%C3%A4n-professori-leikkaukset-eiv%C3%A4t

Ansiotuloverotuksen kiristys SDP:n hallitusvastuun aikana myös pienituloisilta: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/palkansaajan-verotus-ja-ostovoima-2000-2016_250116.pdf

Yhteisöveron lasku: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot/yhteisovero_suomi_eu_ruotsi_tanska_kuva.pdf

Kulutusverojen jatkuva nostaminen SDP:n hallitusvastuulla: http://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/kulutusveromuutokset-vaalikaudella.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Huimimmat NÄYTELMÄLLISET puheenvuorot esittivät Juhana Vartiainen ja Sampo Terho. Jopa keskustelua muuten seuraamaton henkilö pysähtyi television eteen ja kysyi mikä tuota miestä vaivaa, tarkoittaen Juhana Vartiaista.

Hyvä draamallinen repliikki tuli myös Juha Sipilältä: "jos katsoisin keskustelua kotoa televisiosta kuten viisi vuotta sitten, sulkisin television heti".

Turkissa ja Ukrainassa edustajat hyppivät toistensa päälle ja hakkaavat toisiaan. Tälle tasolle päästään Suomessakin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vartiaisen puheenvuoro muistuttikin enemmän puolueloikkarin ukontunnustusta kokoomukselle, kuin poliitikon analyyttistä ajattelua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vartiaisen puheet oli ennen analyyttisiä, vaikka ne silloinkin olivat oikeistolaista ajattelua myötäileviä. Nyt Vartiaisen esiintyminen on mennyt tuollaiseksi riekkumiseksi.

Onkohan niin että on tapahtunut jotain muutakin kuin puoluoloikkaus, sillä eihän puolueloikkauksen pitäisi miestä miksikään muuttaa, mutta muuttunut se nyt vain on.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #10

Eikös se ollut joku vassaripoliitikko joka Vartiaisen kävi palkkaamassa Ruotsista pelastamaan maamme demarit ja SDP:n?
Ja sitten äijä loikkasikin Kokoomukseen! Vartiainen... pure parsaa

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #13

Jukka Mattsson

Niin. Juhana Vartiainen oli SDP:n talouspoliittisen työryhmän jäsen ainakin vuodesta 1992 vuosikausia.

Vuodesta 2005 Vartiainen työskenteli Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen (Konjunkturinstitutet) tutkimusosaston johtajana. Jutta Urpilainen kävi hakemassa Juhanan Vartiaisen Valtion Taloudellisen Tutkimuslitoksen johtajaksi, koska Vartiaisella oli kokemusta ja näkemystä siitä miten Ruotsi on selvinnyt globaalin talouden pyörteistä.

Vartiainen oli SDP:n jäsen vuosina 1975–2015, mutta hän erosi puolueesta. Syynä oli demareiden ja erityisesti Antti Rinteen ymmärtämättömyys, että elämme muuttuvassa maailmassa ja myös ajatusten ja työelämän käytäntöjen on muututtava.

Ay-jyränä toiminut Antti Rinne ei ymmärtänyt ja ei ymmärrä vieläkään, että hallitus ei voi toimia niinkuin työväenyhdistys tai ammattiosasto. Demarit eivät siis Antti Rinteen ja muiden eduskunnassa istuvien SAK:n kasvattien ja entisten korkeiden järjestön johtajien vastustuksen takia halunneet muuttaa mitään. Vartianen lähti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Demarit eivät siis Antti Rinteen ja muiden eduskunnassa istuvien SAK:n kasvattien ja entisten korkeiden järjestön johtajien vastustuksen takia halunneet muuttaa mitään. Vartianen lähti."

Näistä demarivastaisista lausunnoista voi ainakin lukea demarivastaisten asenneilmapiiri. Siinä asenteessa keskeistä on että oikeistojohtajat ja työnantajapiirit ovat pyhäkoulupoikia ja nämä työväen edustajat vastaavasti ovat jotain huumehengiä ja raggareita.

Vaikka näin ei suinkaan ole ja tosiasiat kertovat jopa päinvastaista, tämä on usko ja siihen uskotaan ja sen mukaan toimitaan. Siihen kuuluu perään vielä aamen. Jos joku on jotain toista mieltä, hän on varmasti epäilyttävä tyyppi, johon ei voida luottaa.

Taitaa olla juuri tämä ilmapiiri joka saa Antti Rinteen ja AY- johtajat varovaisiksi. He haistavat petosta ja kokemus osoittaa että kun kähtee herrojen kanssa marjaan, niin siinä käy huonosti.

Siinä on siis edelleen luokkaero ja barrikadi, joka erottaa herrat ja duunarit, vaikka ei pitäis olla. Sitä barrikadia ylläpitää herrojen kaveipiiri, eli tämä Suomalainen korruptio ja mafia.

Tämä herrojen "pyhäkoulujengi" siis taklaa väärin, käyttävät korkeata mailaa ja tekevät vääriä vaihtoja, eikä mikään tuomari puutu asiaan, koska vastassa on vain katupoikajengi, eli työläiset, tavallinen kansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #20

Arto Vihavainen

Arto oliko sinulla tiedossa jokin muu syy Vartiaisen lähtöön kuin ay-taustaisten vastustus uudistuksiin ?

Vartiainen on jo pitkään ollut piikki vanhan puoluensa Sdp:n lihassa. Hänen muistutuksensa kestävyysvajeen korjaamisesta eläkeikää nostamalla ja työperäistä maahanmuttoa lisäämällä, paikallista sopimista uudistamalla ja kilpailukykysopimuksen edistäminen ovat hermostuttaneet varsinkin ay-demareita jo pitkään.

Juhana Vartiaisen mukaan demareille on tyypillistä tehdä taloudellisesti epärationaalisia päätöksiä. Omassa kädessä olevasta banaanista on kohtuuttoman vaikea luopua.

Demareille Vartiaisen lähtö kokoomukseen on toki menetys. Puolueessa on pieni mutta uskollinen talousuudistajien joukko, joka on ollut huolissaan kansantalouden pitkän aikavälin näkymistä. Antti Rinne ja sak:laiset kansanedustajat eivät kuulu tähän joukkoon.

"Taitaa olla juuri tämä ilmapiiri joka saa Antti Rinteen ja AY- johtajat varovaisiksi. He haistavat petosta ja kokemus osoittaa että kun kähtee herrojen kanssa marjaan, niin siinä käy huonosti."

Olisiko sinulla tähänkin tarkennusta ? Kun seuraan Suomen hallituksia ja puoluejakaumaa niissä, taitaa pikemminkin olla niin, että marjastajien pääryhmässä marjavasuja ovat kantaneet etupäässä demarit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Arto oliko sinulla tiedossa jokin muu syy Vartiaisen lähtöön kuin ay-taustaisten vastustus uudistuksiin ?"

Kysymyksen muotoilu on osoitteleva, en hyväksy sitä, mutta vastaan silti.

Jos Vartiainen todella olisi halunnut vaikuttaa valtakunnassa harjoitettavaan politiikkaan, hänen olisi kannattanut jatkaa vaikuttamista SDP:n sisältä käsin. Se olisi ollut ehdottomasti tehokkaampaa kuin lähteminen demareista ja liittyminen kokoomukseen, missä hän on kuin voittosaalis, kuin nukke jota pidetään näytillä, mutta ei anneta mitään merkittävää tekemistä puolueessa eikä politiikassa.

Koska ymmärrän että Vartiainen on fiksu, hän on varmaan myös ymmärtänyt tämän ja tiesi ettei erollaan SDP:stä edistä valtakunnan etua, eli siis sitä politiikkaa mitä hän ajoi ennen demarileirissä ja nyt kokoomuksessa.

Ennen DEMareissa hän toi näkemyksensä esiin analyyttisesti ja fiksusti, nyt hän on jollain tapaa popularisoitunut ja lausunnot on enemmän sellaista räksyttävää ilmaan ammuntaa.

Minun ainut syyni epäillä että Vartiaisella oli muita syitä puolueen vaihtoon on tämä tilanteen näennäinen epäloogisuus. Jos tietäisimme kaikki asianhaarat, tilanne ei kenties enää näyttäisi yhtä epäloogiselta kuin miltä se nyt näyttää.

"Juhana Vartiaisen mukaan demareille on tyypillistä tehdä taloudellisesti epärationaalisia päätöksiä. Omassa kädessä olevasta banaanista on kohtuuttoman vaikea luopua."

Eikö tässäkin lausunnossa kuulu katkeran ja loukatun ihmisen ääni. Ei tämä ole analyyttisen tiedemiehen puhetta.
-------------

"Demareille Vartiaisen lähtö kokoomukseen on toki menetys. Puolueessa on pieni mutta uskollinen talousuudistajien joukko, joka on ollut huolissaan kansantalouden pitkän aikavälin näkymistä. Antti Rinne ja sak:laiset kansanedustajat eivät kuulu tähän joukkoon."

Analysoin nyt vähän Antti Rinnettä. Olen ollut tilaisuuksissa missä hän esittelee puolueväelle ajatuksiaan. Rinteellä on hidas puhe ja kankea kieli, mutta luulen että olen päässyt jostain perille.

Rinne kyllä tajuaa talouden tosiasiat, hän näkee maailmantalouden globaalin muutosprosessin ja sen väistämättömät vaikutukset Suomen talouteen ja suomalaisten elämään. Tässä ei siis ole mitään vikaa, huolimatta kaikesta siitä Antin löpinästä mitä kuulee eduskunnan välikysymyskeskusteluissa.

Antti Rinne tajuaa ja ymmärtää myös oman kannattajakuntansa, duunareiden ajatuskulun. Tavallisen duunarin maailmankuva ei muutu yhtä nopeasti kuin maailma muuttuu. Duunari elää vielä menneessä maailmassa, vähän kuten porvarit ja perussuomalaiset.

Duunarin ajatusmaailmaa ei voida muuttaa kovin nopeasti, muuten duunari hämmentyy, eikä hämmentyneen duunarin edesottamuksia voi ennakoida.

Jutta Urpiainen ei ollut muutenkaan hyvä puheenjohtaja, mutta hän oli myös liian moderni. Jutta sekoitti duunarin ajatukset, hämmensi niitä.

Antti Rinteen tarkoitus oli pelastaa demarit, palauttaa demarit juurilleen. Se merkitsee sitä että Rinteen oli ansaittava perusduunarin luottamus. Se merkitsee sitä että Antti Rinteen on esiinnyttävä vähän kuin menneen maailman demarina, näille ihmisille joiden maailmankuva on menneen maailman maailmankuva.

Sitä työtä Antti Rinne nyt tekee eduskunnassa, kyselytunneilla, välikysymyskeskusteluissa, maakuntakierroksilla. Hän palauttaa perusduunarin luottamusta puolueeseen.

Silti ei ole pelkoa siitä että Antti Rinteen maailmankuva olisi vanhentunut, että hän itse näkisi maailman sellaisena kuin se oli parikymmentä vuotta sitten, vaikka hänen kannattajiensa maailmankuva sellainen onkin.

Antti Rinne pelaa tätä peliä, hän kerää kannattajia, marjoja pussiin, aivan kuten Timo Soinikin teki oppositiossa. Näyttää jopa siltä että homma toimii, ainakin galluppien mukaan. :)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #22

Arto Vihavainen

Hieno vastaus. Kiitos siitä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyllä hieman harmitti kun Rinne sillä tavalla loukkaantui edustajatovereiden tyrmättyä hänen väitteensä. Hallituspuolueiden edustajien olisi ilmeisesti pitänyt "joo joo"- miehen tavoin vain nyökytellä kun ylemmyydentuntoiset demarit yksi toisensa jälkeen syyttivät hallitusta mitä ihmeellisemmistä asioista.
Ben Zyskowicz ei kuitenkaan saanut vastausta suoraan kysymykseen jonka hän Rinteelle esitti.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Välikysymyksen kysymyspaketti on kylmän asiallinen ja hallitukselle erittäin kiusallinen. Erityisesti se alleviivaa sitä, että Perussuomalaiset saattavat epäonnistuneen hallitustaipaleensa ansiosta olla tiellä täystuhoon.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ei ole p'skapuheella rajaa ku demarit lamalla manaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Demareiden puheisiin en ota kantaa, mutta jotenkin teikäläisten kannanotoista tulee liian usein mieleen lausahdus: "kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte!"

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Soinin esiintymistä ministeriaitiosta voi kuvailla sanoilla ylimielinen ja moukkamainen.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Jep... mies on selvästi uusien lasien tarpeessa kun ei näemmä enää näe eikä kuule mitä kansa yrittää hänelle kertoa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Vaatii kyllä rankasti mielikuvitusta ja hyvin harkittuja sanavalintoja, kun yrittää selittää hallituksen toimet vähävaraisten eduksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vaatii kyllä rankasti mielimuvitusta ja hyvin harkittuja sanavalintoja, kun yrittää selittää hallituksen toimet vähävaraisten eduksi."

Miten hallitus voisi edes yrittää selittää toimivansa vähävaraisten eduksi, kun kolmen ässän hallitus edustaa Suomen varakkainta väestöä.

Jos kolmen ässän hallitus pyrkii todistamaan ajavansa äänestäjiensä asiaa, sen pitää myöntää kyykyttävänsä köyhää ja suosivansa rikasta, niinkuin se tekeekin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti sekoittaa Kokoomuksen ja SDP:n. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, koska molempien puolueiden johdon politiikka muistuttaa toisiaan.
Ja nyt joukkoon on tullut ryminällä myös PS ja Kepu.

Onko teillä joku kilpailu siitä, kuka kurjistaa köyhää eniten?
Kuka johtaa?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti:
"Kriittinen medianlukutaito olisi ensiarvoisen tärkeää nykyaikana, eikä mediankaan tulisi kenties purematta niellä kaikkea propagandaa, jota heille suolletaan"

Täysin samaa mieltä.

Henry

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuo "keskustelu" oli demokratian halventamista.
Suunta oli hukassa ennen sitä ja on sen jälkeen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demareihin on kovin vaikea luottaa, kun on käynyt ilmi että se on puolue joka on kaikkein eniten yksityistänyt valtion omaisuutta, lisäsi viime kaudella työttömyyttä 100 000 ihmisellä, ja nosti valtionvelan jyrkälle nousukäyrälle.

Ja nyt suit sait, vuoden oppositiotaipaleen jälkeen heillä olisi vaihtoehto Suomen suunnalle?

Eilen riekuttiin paljon myös Itä-suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen lakkauttamisesta ja liittämisestä Joensuuhun. Kävi ilmi että opetusministerí Gustafsson (sdp) oli antanut lakkauttaa vastaavanlaisen kampuksen Hämeenlinnassa ja sen siirtämisen Tampereelle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Gustafsson oli hieman häkeltynyt kun ministeri Grahn-Laasonen nosti esille tuon H:linnan kampuksen lakkauttamisen. G:n mukaan tuota ei voi verrata Savonlinnan tapaukseen. Selittelyn makua demareilta aina. Kertaakaan eivät osaa kuunnella ja miettiä mitä on aiemmin tehty ja puhuttu. Aina samat "laulut" uudelleen ja uudelleen, vaikka kuinka monta kertaa on selvitetty asioiden oikea laita. Ei vain mene perille. Tarvitaanko tuollaisia edustajia eduskuntaan, jotka eivät ymmärrä tai kuule tavallista puhetta? Mielestäni ei tarvita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Persujen on helppo esittää kovia kannanottoja toistaiseksi, mutta katsotaan miten heidän käy tulevaisuudessa. Sitä mielenkiinnolla seuraan.

"Pieni- ja keskituloisten verotusta on kevennetty, takuueläkettä nostettu, solidaarisuusveroa ja pääomatuloveroa on nostettu rikkaimmilta". Ovatkohan asiat ihan näinkään? Eläkeläisten elämää on kiristetty. Osa pääomatuloa saavista ei vain ole rikkaita, vaan kansalaisia, jotka eivät elä kädestä suuhun. Pahan päivän varalle on hyvä ollut säästää, mutta pienistä pääomatuloista nyljetään ihan yhtä julmasti kuin isoista.

Persuillakin on laput silmillä kuin ravurihevosilla. Näkevät vain osan totuutta.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Tässä tietoa verotuksen muutoksista: http://www.taloussuomi.fi/verotus/veromuutokset-2016
Tai ihan mistä tahansa muualtakin, googlettamalla löytää helposti.

Takuueläkkeen nosto: http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/...

Pääomatuloveron nosto: http://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/verot-ja-rah...
Eli yli 30 000€ vuodessa pääomatuloja saavien verotus kiristyi, alle 30 000€/v pysyi ennallaan. Normaali ns. tavallinen kansalainen hyvin harvoin saa noin korkeita pääomatuloja, vaan kyseessä on kyllä rikkaat.

Asiat ovat juuri niin, kuin kirjoitin. Toivoisin, että kommentoija ottaisi asiasta selvää, ennenkuin syyttää minua taustatietojen puutteellisesta tekemisestä.

Toimituksen poiminnat